Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πετρέλαιο και επιτόκια πίεσαν τη Wall

Πτώση σημείωσε η Wall Street καθώς τα νέα ιστορικά υψηλά που κατέγραψαν οι τιμές του ”μαύρου χρυσού” αλλά και η ανοδική κίνηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, ενόψει νέων αυξήσεων επιτοκίων από τη Fed, δημιούργησαν ανησυχία σχετικά με την κερδοφορία και την οικονομική ανάπτυξη. Άνοδος στην Ευρώπη.

Πτώση σημείωσε η Wall Street καθώς τα νέα ιστορικά υψηλά που κατέγραψαν οι τιμές του ”μαύρου χρυσού” αλλά και η ανοδική κίνηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, ενόψει νέων αυξήσεων επιτοκίων από τη Fed, δημιούργησαν ανησυχία σχετικά με την κερδοφορία και την οικονομική ανάπτυξη. Άνοδος στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε πάνω και από το επίπεδο των 63 δολ. ανά βαρέλι, εν μέσω ανησυχιών για διαταραχές προσφοράς σε Σαουδική Αραβία και Ιράν, τη στιγμή που η ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης στην ΗΠΑ δείχνει ενίσχυση της ζήτησης.

Ως εκ τούτου, έντονες είναι οι ανησυχίες στην αγορά για την επάρκεια των αποθεμάτων και την ικανότητα της προσφοράς να αντεπεξέλθει στην έντονη ζήτηση.

Ο ”μαύρος χρυσός” άγγιξε και το επίπεδο των 63,99 δολαρίων ανά βαρέλι, την υψηλότερη τιμή που έχει διαμορφωθεί ποτέ από τότε που ξεκίνησαν οι συναλλαγές futures πετρελαίου το 1983.

”Η αγορά βρισκόταν υψηλότερα στο άνοιγμα ωστόσο οι πετρελαϊκές τιμές περικόπτουν τα κέρδη” σχολίασε ο Peter Cardillo, ανώτερος αναλυτής της SW Bach. ”Προφανώς οι τιμές του πετρελαίου σε τέτοια επίπεδα δεν περνούν απαρατήρητες από τους traders μετοχών” πρόσθεσε.

”Σήμερα βλέπουμε να συνεχίζεται η διόρθωση που ξεκίνησε την Παρασκευή” εκτίμησε ο Paul Nolte, διευθυντής επενδύσεων της Hinsdale Associates. ”Οι επενδυτές χρησιμοποιούν ως δικαιολογία το πετρέλαιο προκειμένου να πουλήσουν” πρόσθεσε.

Αναλυτές επισήμαναν ότι η ψυχολογία των επενδυτών επηρεάζεται και από την επικείμενη συνεδρίαση της Fed την Τρίτη κατά την οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, θα αποφασίσει νέα αύξηση των επιτοκίων στο 3,5%.

Οι προοπτικές για υψηλότερο κόστος δανεισμού έδωσαν ώθηση στις αποδόσεις των δεκαετών αμερικανικών ομολόγων αναφοράς που διαμορφώνονταν στο 4,41%.

Τα υψηλότερα επιτοκία επηρέασαν αρνητικά μετοχές εταιριών κοινής ωφέλειας, όπως η Exelon και η Duke Energy καθώς τα μερίσματά τους καθίστανται λιγότερο ελκυστικά.

Ανοδικά κινήθηκαν μετοχές εταιριών ενέργειας όπως η Exxon Mobil και η ConocoPhillips που ευνοούνται από τα νέα υψηλά επίπεδα στα οποία διαπραγματεύεται το πετρέλαιο.

Πτώση σημείωσε ο τίτλος της Delphi Corp. η οποία εμφάνισε απώλειες στο τρίμηνο ενώ ανακοίνωσε ότι ενδεχομένως να οδηγηθεί σε πτώχευση εάν δεν ”λειτουργήσει” η στρατηγική αναδιάρθρωσης που εφαρμόζει.

Μικρή στήριξη στην αγορά παρείχε η δραστηριότητα που εμφανίζουν οι επιχειρήσεις στο μέτωπο των εξαγορών, η οποία και προκάλεσε το ενδιαφέρον για κάποιους τίτλους.

Κέρδη αποκόμισε η μετοχή της E-Trade Financial Corp. η οποία ανακοίνωσε ότι η εξαγορά ύψους 700 εκατ. δολ. της Harrisdirect αναμένεται να αποφέρει συνέργιες αξίας 186 εκατ. δολαρίων ενώ μετά από μία μεταβατική περίοδο θα προσθέσει 17 σεντς ανά μετοχή στα ετήσια κέρδη.

Ενισχύθηκε ο τίτλος της Quest Diagnostics η οποία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην εξαγορά της LabOne με τη συναλλαγή να εκτιμάται στα 934 εκατ. δολ. σε μετρητά.

Ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για τη μετοχή της Whirlpool Corp. η οποία ανακοίνωσε ότι αύξησε την προσφορά της για την απόκτηση της Maytag Corp. στα 1,6 δισ. δολ. ή 20 δολ. ανά μετοχή, ξεπερνώντας την προσφορά της Ripplewood Holdings LLC. Θετική ήταν και η εικόνα της Maytag.

Άνοδο σημείωσε η μετοχή της Kerr-McGee Corp. με αφορμή την ανακοίνωση ότι θα προχωρήσει στην πώληση ενεργειακών μονάδων έναντι τιμήματος ύψους 3,5 δισ. δολαρίων.

Θετική η εικόνα της Nortel Networks μετά από την ανακοίνωση κερδών δευτέρου τριμήνου της τάξεως των 45 εκ. δολ. με κύκλο εργασιών της τάξεως των 2,86 δισ. δολ.

Το δικαίωμα του ΟΤΕ ενισχύθηκε 0,47%, στα 10,65 δολάρια, ενώ το ADR της Εθνικής σημείωσε άνοδο 1,18%, στα 7,73 δολάρια. Κέρδη 0,88% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 29,65 δολάρια.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 10.536,93 μονάδες υποχωρώντας κατά 0,20%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινήθηκε πτωτικά κατά 0,62%, στις 2.164,39 μονάδες και ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 0,27%, στις 1.223,13 μονάδες.

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο κατά 0,56% στις 5.344,30 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 0,22% στις 4.837,86 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 αποκόμισε κέρδη 0,44% στις 4.441,01 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v