Νέες αυξήσεις επιτοκίων από τη Federal Reserve

Η Federal Open Market Committee αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, στο 3,5%, την Τρίτη, και να υποδηλώσει ότι θα συνεχίσει να ενισχύει τα επιτόκια με μετριασμένο ρυθμό, καθώς η αυξημένη εμπιστοσύνη στην ισχύ της αμερικανικής οικονομίας σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα επικεντρώνεται στους πληθωριστικούς κινδύνους.

του Andrew Balls στην Ουάσινγκτον

Η Federal Open Market Committee αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, στο 3,5%, την Τρίτη, και να υποδηλώσει ότι θα συνεχίσει να ενισχύει τα επιτόκια με μετριασμένο ρυθμό.

Η αυξημένη εμπιστοσύνη στην ισχύ της αμερικανικής οικονομίας, η οποία έχει ενισχυθεί τόσο από τον ενθαρρυντικό ρυθμό ανάπτυξης στο δεύτερο τρίμηνο όσο και από τα ισχυρά μισθολογικά στοιχεία και την παραγωγή θέσεων εργασίας της αμερικανικής οικονομίας, σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα επικεντρώνεται στους πληθωριστικούς κινδύνους.

Η Fed προσπαθεί να οδηγήσει τα επιτόκια σε ουδέτερα επίπεδα ισορροπίας μεταξύ της διατήρησης της ανάπτυξης και του ελέγχου του πληθωρισμού. Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, είναι πιθανότερο να αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο από ό,τι απαιτείται παρά να ολοκληρώσει πρόωρα τον τρέχοντα κύκλο σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.

Η FOMC επικεντρώνεται στο κόστος εργασίας, το οποίο θεωρείται ως το πιο σημαντικό στοιχείο των γενικότερων πληθωριστικών πιέσεων. Το εργατικό κόστος είναι δύσκολο στην πρόβλεψη, λόγω της δυσκολίας στις εκτιμήσεις για την αύξηση της παραγωγικότητας.

Τα πιο πρόσφατα δεδομένα είναι ενθαρρυντικά και δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι η FOMC εκτιμά πως χρειάζονται πιο επιθετικές ενέργειες.

Όμως, ο κίνδυνος λανθασμένης αύξησης των επιτοκίων υπερβολικά υψηλά, γεγονός που θα συμβάλει σε αναπτυξιακή επιβράδυνση, θεωρείται λιγότερο σοβαρός από τον κίνδυνο πρόωρης διακοπής του κύκλου σύσφιγξης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιτάχυνση του πληθωρισμού.

Οι αγορές futures δείχνουν προσδοκίες ότι η FOMC θα αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια το Σεπτέμβριο και το Νοέμβριο, φέρνοντας τα επιτόκια στις ΗΠΑ στο 4%. Πολλοί οικονομικοί αναλυτές αναμένουν περαιτέρω αυξήσεις το Δεκέμβριο και εντός του επόμενου έτους.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v