Lex: Διεθνή χρηματιστήρια

Η λέξη ”ταύρος” έχει τουλάχιστον δυο σημασίες στην επενδυτική αργκό. Η πιο επιφυλακτική από αυτές είναι αρκετά επεξηγηματική από μόνη της αλλά η άλλη είναι περισσότερο υπαινικτική. Η απόδοση των μετοχών από τον Μάρτιο του 2003 ταιριάζει στον χαρακτηρισμό της ”αγοράς ταύρων” βάσει τουλάχιστον δυο κριτηρίων.

Η λέξη ”ταύρος” έχει τουλάχιστον δυο σημασίες στην επενδυτική αργκό. Η πιο επιφυλακτική από αυτές είναι αρκετά επεξηγηματική από μόνη της αλλά η άλλη είναι περισσότερο υπαινικτική.

Η απόδοση των μετοχών από τον Μάρτιο του 2003 ταιριάζει στον χαρακτηρισμό της ”αγοράς ταύρων” βάσει τουλάχιστον δυο κριτηρίων: οι τιμές των μετοχών έχουν ενισχυθεί κατά πολύ περισσότερο από 20% και οι χρηματιστηριακές διορθώσεις κατά τη διαδρομή αυτή είναι μικρότερες του 10%.

Ωστόσο, ορισμένοι ”ταύροι” φαίνεται ότι είναι περισσότερο ίσοι από άλλους. Η Morgan Stanley επισημαίνει δυο ασυνήθιστα χαρακτηριστικά του τρέχοντος ράλι. Πρώτον, είναι σχετικά ήπιο. Οι ετήσιες αποδόσεις του 20% για τον S&P 500 μπορεί να είναι ικανοποιητικές αλλά είναι μικρές σε σχέση με τους ιστορικούς μέσους όρους. Δεύτερον, πρόκειται για ανάκαμψη που οφείλεται στην εταιρική κερδοφορία.

Για τους επενδυτές, οι διαπιστώσεις είναι σε γενικές γραμμές, ενθαρρυντικές. Μετά την έντονη αισιοδοξία σε βαθμό τρέλας που είχε στείλει τις τιμές των μετοχών στη στρατόσφαιρα την τελευταία φορά, ακόμη και ένα σχετικά ήπιο ράλι, που οφείλεται όμως σε πραγματικά κέρδη, είναι ευπρόσδεκτο.

Ωστόσο, ο ρυθμός ανάπτυξης της επιχειρηματικής κερδοφορίας στις ΗΠΑ επιβραδύνεται και τα μισθολογικά στοιχεία των ΗΠΑ της Παρασκευής παρείχαν περαιτέρω αποδείξεις ότι ενισχύεται το κόστος εργασίας.

Εν τω μεταξύ, στην Ευρώπη οι προσδοκίες κερδοφορίας έχουν ενισχυθεί και οι προβλέψεις των αναλυτών έχουν εκτιναχθεί σε σχέση με το Μάρτιο. Η προοπτική περαιτέρω συρρίκνωσης του κόστους, σε συνδυασμό με την προοπτική αναδιάρθρωσης στην αγορά εργασίας, παρέχει μόχλευση στα κέρδη.

Ένας μεγάλος κίνδυνος θα ήταν μια ισχυρή διόρθωση του αμερικανικού νομίσματος. Όμως μια τέτοια απαξίωση των ”ταύρων” θα ήταν αδικαιολόγητη.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v