Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πετρέλαιο και λιανεμπόριο πίεσαν τη Wall

Απώλειες για τη Wall Street καθώς τα στοιχεία για τις μηνιαίες πωλήσεις των εταιριών λιανικού εμπορίου δεν ικανοποίησαν τους επενδυτές, οι τιμές του ”μαύρου χρυσού” σημείωσαν νέα άνοδο, ενώ δεν έλειψαν και κάποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών. Πτώση στην Ευρώπη.

Απώλειες για τη Wall Street καθώς τα στοιχεία για τις μηνιαίες πωλήσεις των εταιριών λιανικού εμπορίου δεν ικανοποίησαν τους επενδυτές, οι τιμές του ”μαύρου χρυσού” σημείωσαν νέα άνοδο, ενώ δεν έλειψαν και κάποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών. Πτώση στην Ευρώπη.

Οι τιμές του πετρελαίου παρέμειναν και την Πέμπτη στο προσκήνιο καθώς, μετά τη σημαντική διόρθωση της Τετάρτης, προσέγγισαν εκ νέου τα επίπεδα των 62 δολ. ανά βαρέλι, από τα οποία απομακρύνθηκαν αργότερα, με τις τάσεις πάντως να παραμένουν ανοδικές.

Στο επίκεντρο της προσοχής βρέθηκε ο κλάδος λιανικού εμπορίου ο οποίος υποχώρησε καθώς οι μηνιαίες πωλήσεις που ανακοίνωσαν οι εταιρίες για τον Ιούλιο δεν ήταν τόσο ισχυρές όσο αναμενόταν.



Παράλληλα, αναλυτές επισήμαιναν ότι μερίδα των επενδυτών κατοχυρώνει κέρδη, ενώ η προσοχή στρέφεται πλέον στις ανακοινώσεις για την πορεία της απασχόλησης που αναμένονται την Παρασκευή.

Θετικότερα ήταν τα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας όπου οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας που συμπληρώθηκαν την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουλίου ανήλθαν σε 312.000, σημειώνοντας οριακή υποχώρηση από τα αναθεωρημένα επίπεδα των 313.000 την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.

Υποχώρηση εμφάνισε η μετοχή της Home Depot η οποία ”συμπαρασύρθηκε” από την απογοήτευση των επενδυτών για τις πωλήσεις ιδίων καταστημάτων.

Πτωτικά κινήθηκε ο τίτλος της Wal-Mart παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις της ευθυγραμμίστηκαν με τις προβλέψεις των αναλυτών και σημείωσαν άνοδο κατά 4,4% τον Ιούλιο σε ετήσια βάση.

Αρνητική η εικόνα της Target Corp. οι πωλήσεις της οποίας διαμορφώθηκαν στα 11,67 δισ. δολ. έναντι των 11,92 δισ. δολ. που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Απώλειες για την μετοχή της Federated Department Stores η οποία εμφάνισε υποχώρηση των πωλήσεων ιδίων καταστημάτων κατά 0,9%.

Ανάλογη η κίνηση του τίτλου της Ann Taylor Stores η οποία προειδοποίησε για τα μεγέθη του δευτέρου τριμήνου καθώς τον Ιούλιο οι πωλήσεις εμφάνισαν πτώση κατά 3,5%.

Υποχώρηση εμφάνισε η μετοχή της Nordstrom οι πωλήσεις της οποίας βελτιώθηκαν κατά 3,6%, ωστόσο οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση κατά 5,4%.

Πιέσεις δέχθηκε η μετοχή της Exxon Mobil η οποία ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Lee R. Raymond θα αποχωρήσει στο τέλος του έτους.

Σε επίπεδο κλάδων, πέραν του λιανεμπορίου, υπό πίεση βρέθηκαν εκείνοι των ημιαγωγών, χρηματιστηριακών, αεροπορικών εταιριών και εταιριών κατασκευής κατοικιών.

Κέρδη αποκόμισε η μετοχή της Electronic Data Systems η οποία αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για τα κέρδη παρά το γεγονός ότι κατά το δεύτερο τρίμηνο η κερδοφορία υποχώρησε σε σχέση το προηγούμενο έτος.

Ενισχύθηκε ο τίτλος της Sara Lee Corp. η οποία ανακοίνωσε προσαρμοσμένα αποτελέσματα που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ανοδικά κινήθηκε η μετοχή της Caremark η οποία αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις της για την κερδοφορία του 2005 στα 1,95-1,97 δολάρια ανά μετοχή έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για κέρδη έως 1,94 δολάρια.

Το δικαίωμα του ΟΤΕ ενισχύθηκε οριακά κατά 0,09% στα 10,69 δολάρια, ενώ το ADR της Εθνικής Τράπεζας παρέμεινε αμετάβλητο στα 7,74 δολάρια. Κέρδη 0,85% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 29,60 δολάρια.

Συγκεκριμένα, δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 10.610,10 μονάδες με απώλειες 0,82%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινήθηκε πτωτικά κατά 1,15%, στις 2.191,32 μονάδες και ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,74%, στις 1.235,86 μονάδες.

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 0,32% στις 5.315,50 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη κατέγραψε απώλειες 1% στις 4.874,06 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 διαμορφώθηκε στις 4.458,97 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 0,81%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v