Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall: Προσπάθεια ισορροπίας στα τρέχοντα επίπεδα

Σταθεροποίηση στα τρέχοντα επίπεδα για τη Wall Street καθώς η υποχώρηση του πετρελαίου αντιστάθμισε εν μέρει τις πιέσεις, ενώ οι επενδυτές κλήθηκαν να αποτιμήσουν μία σειρά ειδήσεων όπως η σημαντική ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου, η κάμψη του δείκτη υπηρεσιών ISM, οι ζημίες της Time Warner αλλά και η ”εισβολή” της Adidas στις ΗΠΑ. Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη.

Σταθεροποίηση στα τρέχοντα επίπεδα για τη Wall Street καθώς η υποχώρηση του πετρελαίου αντιστάθμισε εν μέρει τις πιέσεις, ενώ οι επενδυτές κλήθηκαν να αποτιμήσουν μία σειρά ειδήσεων όπως η σημαντική ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου, η κάμψη του δείκτη υπηρεσιών ISM, οι ζημίες της Time Warner αλλά και η ”εισβολή” της Adidas στις ΗΠΑ. Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη.

Το ευρωπαϊκό νόμισμα κινήθηκε ένατον ανοδικά έναντι του αμερικανικού νομίσματος, με την ισοτιμία τους να σημειώνει μεταβολή άνω του 1% στα 1,2333 δολάρια, εν μέσω φημολογίας ότι οι παραγωγοί πετρελαίου της Μέσης Ανατολής μετατρέπουν τα έσοδά τους σε ευρώ.

Παράλληλα, κάμψη, ισχυρότερη του αναμενόμενου, σημείωσε ο δείκτης υπηρεσιών που εκπονεί το Institute of Supply Management, τον Ιούλιο στις ΗΠΑ. Ο δείκτης υπηρεσιών ISM διαμορφώθηκε στο 60,5 από 62,2 τον προηγούμενο μήνα και ενώ η αγορά ανέμενε υποχώρηση στο 61,5.

Εξισορροποιητικά λειτούργησε η υποχώρηση του ”μαύρου χρυσού”. Μετά την ανακοίνωση για την αναπάντεχη ενίσχυση των στρατηγικών αποθεμάτων οι τιμές του πετρελαίου απομακρύνθηκαν από τα ιστορικά υψηλά των 62,5 δολ. ανά βαρέλι και διαμορφώνονταν στα 60,68 δολάρια το βαρέλι.

Αναλυτές επισήμαναν ότι δεν έλειψαν και κάποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών μετά την ανοδική κίνηση που οδήγησε τους Nasdaq και S&P 500 σε υψηλά τεσσάρων ετών.

”Οι επενδυτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η αγορά παραμένει υπεραγορασμένη και ενδεχομένως βραχυπρόθεσμα να πραγματοποιήσει πισωγύρισμα” σχολίασε ο Michael Sheldon, ανώτερο στέλεχος της Spencer Clarke LLC.

”Παρόλα αυτά, τεχνικά η προοπτική για τον Nasdaq και τις τεχνολογικές μετοχές παραμένει ιδιαίτερα θετική για το δεύτερο εξάμηνο του 2005” πρόσθεσε.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε η συμφωνία εξαγοράς της εταιρίας αθλητικών ειδών Reebok από τη γερμανική Adidas-Salomon η οποία θεωρείται δυσοίωνη είδηση για τον εμπορικό κολοσσό Nike, καθώς σηματοδοτεί την ”εισβολή” της Adidas στην εγχώρια αγορά της αμερικανικής εταιρίας. Το premium εξαγοράς είναι 34%. Η μετοχή της Reebok ενισχύθηκε σημαντικά, ενώ ο τίτλος της Nike κατάφερε να καλύψει το χαμένο έδαφος και αποκόμισε κέρδη.

Θετική η εικόνα της Microsoft η οποία βρέθηκε κοντά στο να σημειώσει τα μεγαλύτερα κέρδη σε τρεις συνεχείς συνεδριάσεις από τον Απρίλιο 2004 με αφορμή την αισιοδοξία ότι τα νέα προϊόντα θα δώσουν ώθηση στα έσοδα και την κερδοφορία.

Κέρδη αποκόμισε η μετοχή της BMC Software η οποία ανακοίνωσε ότι αναμένει ετήσια κέρδη για το 2006 στα 90-96 σεντς ανά μετοχή έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για κέρδη 86-92 σεντς.

Ανοδικά κινήθηκε ο τίτλος της Cigna Corp. η οποία, ακολουθώντας άλλες εταιρίες ασφαλειών ζωής όπως η Aetna και η Wellpoint, εμφάνισε αποτελέσματα καλύτερα των αναμενόμενων.

Πιέσεις δέχθηκε η μετοχή της Time Warner η οποία κατέγραψε στο δεύτερο τρίμηνο απώλειες 321 εκατ. δολ. μετά την πληρωμή 2,4 δισ. δολ. προκειμένου να διευθετήσει υποθέσεις που αφορούσαν σε μηνύσεις για την America Online.

Η πτώση των πετρελαϊκών τιμών επηρέασε αρνητικά μετοχές εταιριών ενέργειας όπως η Exxon Mobil και η ConocoPhillips που σημείωσαν υποχώρηση.

Αρνητική ήταν η εικόνα των τίτλων των Brocade Communications Systems και Analog Devices τα τρίμηνα των οποίων απογοήτευσαν καθώς οι εταιρίες εμφάνισαν ζημίες μεγαλύτερες των αναμενόμενων.

Πτωτικά κινήθηκε η μετοχή της Calpine οι ζημίες της οποίας κατά το δεύτερο τρίμηνο διευρύνθηκαν στα 66 σεντς ανά μετοχή έναντι 7 σεντς.

Το δικαίωμα του ΟΤΕ ενισχύθηκε 2,02% στα 10,63 δολάρια, ενώ το ADR της Εθνικής Τράπεζας σημείωσε άνοδο 3,19% στα 7,77 δολάρια. Οριακή υποχώρηση 0,07% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 29,35 δολάρια.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,13% στις 10.697,59 μονάδες, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινήθηκε οριακά πτωτικά κατά 0,06% στις 2.216,81 μονάδες, ενώ ο S&P 500 διαμορφώθηκε στις 1.245,04 μονάδες με οριακά κέρδη 0,07%.

Με μικτά πρόσημα ”έκλεισαν” οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 0,09% στις 5.332,30 μονάδες, ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε 0,20% στις 4.923,12 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι σημείωσε μικρή πτώση κατά 0,17% στις 4.495,48 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v