ΗΠΑ: Προσεκτικότεροι στις επενδύσεις οι πλούσιοι

Μπορεί το χρηματιστήριο της τέχνης να είναι ”καυτό” και τα hedge funds να κυριαρχούν ακόμη στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων αλλά οι πλούσιοι αμερικάνοι γίνονται προσεκτικότεροι, ενισχύοντας το μερίδιο των επενδύσεών τους σε αμοιβαία κεφάλαια και ρευστό. Οι λεπτομέρειες.

της Deborah Brewster στη Νέα Υόρκη

Μπορεί το χρηματιστήριο της τέχνης να είναι ”καυτό” και τα hedge funds να κυριαρχούν ακόμη στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων αλλά οι πλούσιοι αμερικάνοι γίνονται προσεκτικότεροι, ενισχύοντας το μερίδιο των επενδύσεών τους σε αμοιβαία κεφάλαια και ρευστό.

Τα νοικοκυριά με περιουσία άνω των 5 εκ. δολ. έχουν διπλασιάσει τα τελευταία δυο χρόνια την έκθεσή τους σε αμοιβαία κεφάλαια, στο 12% επί του συνόλου της περιουσίας τους, σύμφωνα με την εταιρία ερευνών Spectrem. Από τα κεφάλαια που βρίσκονται τοποθετημένα σε αμοιβαία κεφάλαια, το 20% -σχεδόν διπλάσια επίπεδα σε σχέση με το 2003- βρίσκονται σε ομόλογα βραχυπρόθεσμης ωρίμανσης.

Οι πλούσιοι έχουν αυξήσει επίσης το ποσοστό των καταθέσεων από 9% σε 13% του συνόλου των περιουσιακών τους στοιχείων. Αυτό σημαίνει ότι τα ρευστά τους διαθέσιμα ξεπερνούν το 15% των περιουσιακών τους στοιχείων. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά των τελευταίων ετών.

”Αυτοί οι επενδυτές έχουν πολλά χρήματα στην άκρη”, σχολιάζει ο George Walper, πρόεδρος της Spectrem. ”Καθώς οι εταιρίες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών εργάζονται σκληρά για να παράσχουν νέες εναλλακτικές επενδύσεις στους πλούσιους πελάτες τους, αυτοί επιλέγουν να τοποθετηθούν σε ένα όχημα, δοκιμασμένο στο χρόνο: τα αμοιβαία κεφάλαια”.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, οι μεγάλες εισροές στα hedge funds έχουν θεσμική προέλευση και δεν προέρχονται από μεμονωμένους επενδυτές. Ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 33% των νοικοκυριών με περιουσία πλέον των 25 εκ. δολαρίων έχουν τοποθετηθεί σε hedge funds. Την ίδια στιγμή, το ποσοστό στα νοικοκυριά με περιουσία άνω των 5 εκ. δολ. ανέρχεται μόλις σε 6%.

Επίσης, το ποσοστό των πλούσιων νοικοκυριών που επενδύει σε έργα τέχνης και άλλα συλλεκτικά αντικείμενα, σε εμπορεύματα και σε futures εμφανίζεται μειωμένο στο 6% από 8%.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v