Οι αγορές αντιστέκονται

Οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές έχουν επιδείξει έντονα σημάδια αντίστασης τους καλοκαιρινούς μήνες σε παράγοντες όπως η τρομοκρατία και η πετρελαϊκή τιμή, που βρίσκεται ακόμη πάνω από τα 60 δολάρια το βαρέλι. Ακόμη και ο θάνατος του βασιλιά Φαχντ της Σαουδικής Αραβίας δεν προκάλεσε αναταραχές. Ο Philip Coggan των Financial Times δίνει τη δική του εξήγηση.

του Philip Coggan, συντάκτη επενδύσεων των FT

Οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές έχουν επιδείξει έντονα σημάδια αντίστασης τους καλοκαιρινούς μήνες σε παράγοντες όπως η τρομοκρατία και η πετρελαϊκή τιμή, που βρίσκεται ακόμη πάνω από τα 60 δολάρια το βαρέλι. Ακόμη και ο θάνατος του βασιλιά Φαχντ της Σαουδικής Αραβίας δεν προκάλεσε αναταραχές τη Δευτέρα, δεδομένου ότι ο διάδοχός του, βασιλιάς Αμπντουλάχ, διαχειρίζεται τη χώρα με επιτυχία εδώ και χρόνια.

Μια σημαντική στήριξη για τις χρηματιστηριακές αγορές είναι η βελτιωμένη εικόνα των μακροοικονομικών δεδομένων, μετά την αμερικανική ήπια επιβράδυνση την άνοιξη. Η εικόνα επιβεβαιώθηκε τη Δευτέρα από τον δείκτη PMI στον κλάδο της μεταποίησης της ευρωζώνης και από τον αντίστοιχο δείκτη του Institute of Supply Management στις ΗΠΑ.

Το κλίμα εμφανίζεται επίσης βελτιωμένο. Ο Tobias Levkovich, επικεφαλής μετοχικής στρατηγικής της Citigroup Smith Barney στις ΗΠΑ, επισημαίνει ότι το μοντέλο πανικού/ευφορίας που εκπονεί έφυγε από την περιοχή του πανικού, σε ουδέτερη ζώνη.

Επίσης, οι επενδυτές δείχνουν να έχουν αναθαρρήσει λόγω και των εταιρικών αποτελεσμάτων. Σύμφωνα με τον Levkovich, οι νέες εκτιμήσεις για τη μελλοντική κερδοφορία είναι υψηλότερες στους 7 από τους 10 κλάδους του δείκτη S&P.

Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη βασίζεται τα τελευταία χρόνια στη συνεχιζόμενη προθυμία των Αμερικανών καταναλωτών να δαπανούν χρήματα. Αυτό, φυσικά, ακολουθείται από ισχυρή μείωση του ποσοστού αποταμίευσης. Ο Tim Lee της Pi Economics επισημαίνει ότι οι αναθεωρήσεις στα στοιχεία του ΑΕΠ β’ τριμήνου των ΗΠΑ δείχνουν ότι ”ο περιορισμός της προσωπικής αποταμίευσης εντείνεται από το 2003 και ιδίως εφέτος, παρά την ενίσχυση των επιτοκίων”.

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής από την Federal Reserve έχει ελάχιστες επιδράσεις στις διεθνείς αγορές. Σε ορισμένα μέρη του κόσμου η ρευστότητα δείχνει ακόμη και να ενισχύεται. Η Lombard Street Research επισημαίνει ότι τα χρηματικά αποθέματα των βρετανικών επιχειρήσεων και χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων αυξήθηκαν κατά 16,7% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο. ”Η υπερβάλλουσα προσφορά χρήματος μεταφράζεται σε υπερβάλλουσα ζήτηση για επενδύσεις όλων των κατηγοριών, από ομόλογα και μετοχές έως επενδύσεις στην αγορά ακινήτων”, εξηγεί η Lombard.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v