Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Macro και τρίμηνα ώθησαν τη Wall

Κέρδη αποκόμισε η Wall Street καθώς τα macro που ανακοινώθηκαν ενίσχυσαν την αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ, ενώ το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώθηκε περισσότερο στα καλά εταιρικά αποτελέσματα. Σε υψηλά τριών και πλέον ετών οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές.

Κέρδη αποκόμισε η Wall Street καθώς τα macro που ανακοινώθηκαν ενίσχυσαν την αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ, ενώ το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώθηκε περισσότερο στα καλά εταιρικά αποτελέσματα. Σε υψηλά τριών και πλέον ετών οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές.

Ειδικότερα, τόσο οι βιομηχανικές παραγγελίες του Ιουνίου όσο και οι προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες τον ίδιο μήνα ευθυγραμμίστηκαν με τις προβλέψεις των αναλυτών και σημείωσαν αύξηση κατά 1% και 0,8% αντίστοιχα.

”Σήμερα επικεντρωνόμαστε περισσότερο στα θετικά και λιγότερο στα αρνητικά τόσο στο οικονομικό όσο και στο εταιρικό μέτωπο” σχολίασε ο Art Hogan, ανώτερο στέλεχος της Jefferies & Co. ”Οι κακές ειδήσεις όπως αυτή για την Tyco αντιμετωπίζονται ως θέμα που αφορά μόνο την εταιρία και όχι ως γενικότερο πρόβλημα της αγοράς” πρόσθεσε.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν και οι τιμές του πετρελαίου οι οποίες αν και υποχώρησαν από τα υψηλά των 62,30 δολ. ανά βαρέλι δίνοντας ώθηση στην αγορά, αργά το απόγευμα της Τρίτης εμφάνισαν νευρικότητα και διαμορφώνονταν στα 61,90 δολ. το βαρέλι, με τους επενδυτές πάντως να εμφανίζονται ψύχραιμοι.

Από τις μετοχές του Dow τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη εμφάνισε η Alcoa, με αφορμή τη γενικότερη αναβάθμιση των μετοχών του κλάδου από την Credit Suisse First Boston. Κέρδη αποκόμισε η μετοχή της Intel λόγω των προσδοκιών για υψηλότερες πωλήσεις προϊόντων κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ανάλογη η κίνηση της Microsft, που στήριξε τον δείκτη.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών συγκέντρωσε και ο κλάδος αυτοκινήτων. Ο τίτλος της General Motors δέχθηκε πιέσεις καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε πτώση στις πωλήσεις αυτοκινήτων τον Ιούλιο της τάξεως του 3%. Ωστόσο οι συνολικές πωλήσεις εμφάνισαν αύξηση κατά 20% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ισχυρές πωλήσεις, σε ετήσια βάση, παρουσίασαν και οι Ford Motor και DaimlerChrysler.

Μικρή ενίσχυση σημείωσε ο τίτλος της JP Morgan Chase, η οποία φέρεται, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, να έχει ξεκινήσει συνομιλίες με τουλάχιστον 12 αμερικανικές τράπεζες για τη διερεύνηση πιθανών εξαγορών.

Ανοδικά κινήθηκε η μετοχή της Chevron μετά την είδηση ότι η κινεζική CNOOC απέσυρε την προσφορά της για την Unocal, με την αμερικανική εταιρία να είναι πλέον ο μόνος υποψήφιος αγοραστής.

Θετική η εικόνα της Comcast Corp. η οποία εμφάνισε κατά το δεύτερο τρίμηνο κέρδη 430 εκ. δολ. από 262 εκ. δολ. κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Απώλειες για την μετοχή της Sirius Satellite Radio η οποία ανακοίνωσε για το δεύτερο τρίμηνο ζημίες μεγαλύτερες των αναμενόμενων.

Πτωτικά κινήθηκε η μετοχή της Tyco International η οποία αν και ανακοίνωσε αύξηση καθαρών κερδών στο τρίτο τρίμηνο, προειδοποίησε ότι τα αποτελέσματά της στο επόμενο τρίμηνο δεν θα ευθυγραμμιστούν με τις εκτιμήσεις λόγω των συνθηκών που επικρατούν στις αγορές πρώτων υλών.

Υποχώρηση εμφάνισε ο τίτλος της Adobe Systems η οποία διατήρησε αμετάβλητες τις προβλέψεις της για το τρίτο τρίμηνο απογοητεύοντας κάποιους από τους επενδυτές. Η εταιρία εκτιμά ότι τα κέρδη ανά μετοχή θα διαμορφωθούν στα 25-27 σεντς έναντι πρόβλεψης των αναλυτών για κέρδη στα 27 σεντς ανά μετοχή.

Το δικαίωμα του ΟΤΕ ενισχύθηκε 3,17% στα 10,42 δολάρια, ενώ το ADR της Εθνικής Τράπεζας σημείωσε άνοδο 1,07% στα 7,53 δολάρια. Κέρδη 0,93% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 29,37 δολάρια.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 10.683,74 μονάδες με κέρδη 0,57%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινήθηκε ανοδικά κατά 1,04%, στις 2.218,15 μονάδες και ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,71%, στις 1.244,12 μονάδες.

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε νέο υψηλό 3,5 ετών και έκλεισε στις 5.327,50 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,69%, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο 0,86% στις 4.932,87 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 αποκόμισε κέρδη 1,04% και διαμορφώθηκε στις 4.503,33 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2002.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v