Στη βιοτεχνολογία στρέφονται τα hedge funds

Οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στον βιοτεχνολογικό κλάδο έχουν ενισχυθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες. Η τάση, η οποία ξεκίνησε τον Ιούνιο μετά από ένα χρόνο σταθερών χρηματιστηριακών συνθηκών για τον κλάδο, επιταχύνθηκε τον Ιούλιο.

της Lauren Silva στη Νέα Υόρκη

Οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στον βιοτεχνολογικό κλάδο έχουν ενισχυθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες. Η τάση, η οποία ξεκίνησε τον Ιούνιο μετά από ένα χρόνο σταθερών χρηματιστηριακών συνθηκών για τον κλάδο, επιταχύνθηκε τον Ιούλιο.

Οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου έχουν πλημμυρίσει την αγορά τον τελευταίο μήνα, καθώς οι εταιρίες απευθύνονται στους επενδυτές για τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες, ενώ τα hedge funds σπεύδουν να αξιοποιήσουν το momentum.

Ο δείκτης BTK, ο κλαδικός δείκτης, έχει ενισχυθεί κατά 11% τον τελευταίο μήνα και κατά 21% από τη στιγμή που άρχισε η τάση, πριν από τρεις μήνες.

”Δεν υπήρχε καμία αξιοσημείωτη δραστηριότητα στον κλάδο πριν από τρεις μήνες, ενώ οι χρηματιστηριακές συνθήκες ήταν ισχνές τον τελευταίο χρόνο”, τονίζει ο Cully Davis, επικεφαλής της Equity Capital Markets. Τόνισε ότι δεν υπήρξαν επιτυχημένες δημόσιες εγγραφές ακόμη και τον Απρίλιο.

Οι βιοτεχνολογικές εταιρίες συνηθίζουν να κρατούν τα ρευστά διαθέσιμα ενός έτους για τις ακριβές κλινικές δοκιμές που διενεργούν. Καθώς αυτά τα χρήματα έχουν πλέον μειωθεί, πολλές εξ’ αυτών αναγκάζονται να επιστρέφουν στις χρηματιστηριακές αγορές για χρηματοδότηση.

Οι ανάγκες των βιοτεχνολογικών εταιριών ”ταίριαξαν” με την αναζήτηση των διαχειριστών των hedge funds για νέες τοποθετήσεις για τα χρήματά τους, καθώς άρχισαν να διασφαλίζουν τα κέρδη τους από άλλες επενδύσεις, όπως στον ενεργειακό κλάδο.

Οι επενδυτές που βασίζονται στο momentum, όπως τα hedge funds, δείχνουν να καθοδηγούν την τρέχουσα τάση στον κλάδο, αν και πολλοί επενδυτές με ιατρικό υπόβαθρο που αντιλαμβάνονται την επιστήμη της βιοτεχνολογίας εμφανίζονται επίσης ενεργοί.

Όμως, όπως και σε κάθε άλλο κλάδο υψηλής ανάπτυξης που επωφελείται από το ενδιαφέρον των hedge funds, η πρόσφατη επιτυχία των εταιριών βιοτεχνολογίας τις καθιστά ευάλωτες εάν τα επενδυτικά οχήματα αποφασίσουν να στρέψουν αλλού το ενδιαφέρον τους.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v