Lex: Δολάριο

Ορισμένες από τις αντιδράσεις της αγοράς που εμπεριέχουν τις καλύτερες πληροφορίες είναι αυτές που δεν συμβαίνουν ποτέ. Τα αμερικανικά επιτόκια που ενισχύονται έχουν στηρίξει την ανατίμηση του δολαρίου έναντι του ευρώ εφέτος. Τα πρόσφατα θετικά μακροοικονομικά δεδομένα έχουν πυροδοτήσει προσδοκίες για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων. Το δολάριο, ωστόσο, φαίνεται να έχει ανοσία στα ευνοϊκά νέα.

Ορισμένες από τις αντιδράσεις της αγοράς που εμπεριέχουν τις καλύτερες πληροφορίες είναι αυτές που δεν συμβαίνουν ποτέ.

Τα αμερικανικά επιτόκια που ενισχύονται έχουν στηρίξει την ανατίμηση του δολαρίου έναντι του ευρώ εφέτος. Τα πρόσφατα θετικά μακροοικονομικά δεδομένα έχουν πυροδοτήσει προσδοκίες για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων. Το δολάριο, ωστόσο, φαίνεται να έχει ανοσία στα ευνοϊκά νέα.

Το αμερικανικό νόμισμα αγνόησε την ισχυρή άνοδο του δείκτη ΙSM τη Δευτέρα, ο οποίος δείχνει επιτάχυνση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ. Μια αντίστοιχη αντίδραση καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα όταν ανακοινώθηκαν τα θετικά νέα για το ΑΕΠ και τον δείκτη PMI του Chicago.

Η πιο προφανής εξήγηση είναι ότι η αγορά έχει ήδη αποτιμήσει τις ειδήσεις. Στην πραγματικότητα, τα στοιχεία από τις αγορές futures δείχνουν ότι πολλοί βραχυπρόθεσμοι ”παίκτες” οι οποίοι είχαν μεγάλες θέσεις στο νόμισμα διασφαλίζουν τα κέρδη τους.

Επίσης, ενδέχεται να υπάρχει μια μεταβολή στην επικέντρωση των επενδυτών. Οι κινήσεις στην αγορά συναλλάγματος είναι περιορισμένες μέχρι στιγμής, στον απόηχο της ανατίμησης του κινεζικού γουάν. Όμως αυτό προσφέρει ευκαιρία για διασπορά αποθεμάτων από το δολάριο. Η Ρωσία αύξησε τη συμμετοχή του ευρώ στο ”καλάθι” της εντός της εβδομάδας, εις βάρος του αμερικανικού νομίσματος. Επίσης, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξέδωσε νέα προειδοποίηση για την ανάγκη πιο αδύναμου δολαρίου για να μειωθεί το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα.

Οι ασιατικές ισοτιμίες θα πρέπει πλέον να μοιραστούν το βάρος της αναπροσαρμογής, η οποία ενδέχεται να μετριάσει την όποια περαιτέρω υποτίμηση του δολαρίου έναντι του ευρώ. Όμως, με το μυαλό των επενδυτών να μετακυλίεται από τις αποδόσεις στις ανησυχίες για τα εμπορικά ελλείμματα, η ισχύς του δολαρίου ενδέχεται να έχει ολοκληρωθεί.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v