Σε νέα υψηλά οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές

Οι χρηματιστηριακοί δείκτες των διεθνών αγορών διαμορφώθηκαν σε νέα υψηλά την Τετάρτη. Ανεπτυγμένες και αναδυόμενες αγορές δείχνουν να επωφελούνται από την αυξημένη ρευστότητα, με τους επενδυτές να αγνοούν τη νέα άνοδο των πετρελαϊκών τιμών, που ξεπερνούν τα 62 δολάρια το βαρέλι, ενώ οι αναλυτές εμφανίζονται διχασμένοι. Οι λεπτομέρειες.

του Tony Tassell και του Kevin Morrison

Οι χρηματιστηριακοί δείκτες των διεθνών αγορών διαμορφώθηκαν σε νέα υψηλά την Τετάρτη, παρά τη νέα άνοδο των πετρελαϊκών τιμών που ξεπερνούν τα 62 δολάρια το βαρέλι.

O ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 έκλεισε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 μηνών, διασπώντας τα κρίσιμα επίπεδα των 12.000 μονάδων για πρώτη φορά από πέρυσι τον Απρίλιο, λόγω αισιοδοξίας για την εγχώρια οικονομία και τα εταιρικά κέρδη.

Στις υπόλοιπες ασιατικές αγορές, τα χρηματιστήρια σε Τζακάρτα, Μουμπάι και Σίδνεϊ αναρριχήθηκαν σε υψηλά επίπεδα-ρεκόρ, ενώ το Χρηματιστήριο της Κουάλα Λουμπούρ διαμορφώνεται σε υψηλό πέντε ετών εν μέσω έντονης αύξησης των επενδυτικών κεφαλαίων και βελτίωσης των μακροοικονομικών συνθηκών στην περιφέρεια. Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ξεπέρασε το ορόσημο των 15.000 μονάδων για πρώτη φορά στην πενταετία.

Η απόδοση των ασιατικών αγορών οδήγησε την Τετάρτη το δείκτη MSCI των διεθνών αναδυόμενων αγορών στα επίπεδα-ρεκόρ των 619 μονάδων, έχοντας ενισχυθεί πλέον του 500% από τις 99 μονάδες στις αρχές του 1998. Ο δείκτης έχει ενισχυθεί κατά 13,37% εφέτος εν συγκρίσει με απόδοση 2,71% για τον ευρύτερο δείκτη MSCI των διεθνών αγορών.

Στην Ανατολική Ευρώπη οι αγορές έχουν επίσης ενισχυθεί σημαντικά εντός του έτους, με το Χρηματιστήριο της Βουδαπέστης να καταγράφει απόδοση 44,9%, της Λιθουανίας 41,9% και της Πράγας 22,5%.

Επίσης, σημαντικές αποδόσεις καταγράφουν οι αγορές Ευρώπης και ΗΠΑ. Ο δείκτης FTSE Eurofirst 300 αναρριχήθηκε σε νέα υψηλά τριετίας την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ στις ΗΠΑ ο S&P-500 βρίσκεται κοντά σε υψηλό τεσσάρων ετών. Μια σειρά θετικών μακροοικονομικών ανακοινώσεων έχει ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην αμερικανική οικονομία και αυτό έχει ωφελήσει και άλλες αγορές, ιδίως στην Ευρώπη, οι οποίες εξάγουν στις ΗΠΑ ή δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια.

Ο Leigh Harrison, διαχειριστής κεφαλαίων στην Credit Suisse Asset Management, εκτιμά ότι το ράλι στις διεθνείς αγορές λαμβάνει στήριξη από την ενίσχυση των επιπέδων ρευστότητας. Ο Henry McVey της Morgan Stanley προειδοποιεί ότι το θετικό κλίμα στις ΗΠΑ έχει φθάσει σε επίπεδα υπερβολής. ”Η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά κινείται πάντοτε προς χαμηλότερα επίπεδα όταν οι δείκτες κλίματος φθάνουν σε τέτοια επίπεδα”, επισημαίνει.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v