Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall: Πιέσεις με τα βλέμματα σε πετρέλαιο, deals

Πιέσεις δέχεται η Wall Street, με τους τρεις βασικούς δείκτες να έχουν απολέσει τα κέρδη που αποκόμιζαν νωρίτερα καθώς οι τιμές του ”μαύρου χρυσού” έχουν εκτιναχθεί σε νέα ιστορικά υψηλά, ωστόσο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος παραμένει η έντονη δραστηριοποίηση των επιχειρήσεων στο μέτωπο των εξαγορών. Μικρά κέρδη στην Ευρώπη.

Πιέσεις δέχεται η Wall Street, με τους τρεις βασικούς δείκτες να έχουν απολέσει τα κέρδη που αποκόμιζαν νωρίτερα καθώς οι τιμές του ”μαύρου χρυσού” έχουν εκτιναχθεί σε νέα ιστορικά υψηλά, ωστόσο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος παραμένει η έντονη δραστηριοποίηση των επιχειρήσεων στο μέτωπο των εξαγορών. Μικρά κέρδη στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, η τιμή του πετρελαίου κινείται πάνω και από το επίπεδο των 63 δολ. ανά βαρέλι, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για διαταραχές προσφοράς σε Σαουδική Αραβία και Ιράν, τη στιγμή που η ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης στην ΗΠΑ δείχνει ενίσχυση της ζήτησης. Ως εκ τούτου, έντονες είναι οι ανησυχίες στην αγορά για την επάρκεια των αποθεμάτων και την ικανότητα της προσφοράς να αντεπεξέλθει στην έντονη ζήτηση.

Η τιμή του ”μαύρου χρυσού” διαμορφώνεται στην παρούσα φάση στα 63,65 δολάρια το βαρέλι, ενώ νωρίτερα άγγιξε και το επίπεδο των 63,99 δολ. ανά βαρέλι, την υψηλότερη τιμή που έχει διαμορφωθεί ποτέ από τότε που ξεκίνησαν οι συναλλαγές futures πετρελαίου το 1983.

”Η αγορά βρισκόταν υψηλότερα στο άνοιγμα ωστόσο οι πετρελαϊκές τιμές περικόπτουν τα κέρδη” σχολίασε ο Peter Cardillo, ανώτερος αναλυτής της SW Bach. ”Προφανώς οι τιμές του πετρελαίου σε τέτοια επίπεδα δεν περνούν απαρατήρητες από τους traders μετοχών” πρόσθεσε.

Κέρδη αποκομίζουν οι τίτλοι εταιριών ενέργειας και πετρελαίου όπως η Exxon Mobil με τον κλάδο να εμφανίζει τη μεγαλύτερη άνοδο στον S&P 500.

Ανοδικά κινείται η E-Trade Financial Corp. η οποία ανακοίνωσε ότι η εξαγορά ύψους 700 εκατ. δολ. της Harrisdirect αναμένεται να αποφέρει προ φόρων λειτουργικές συνέργιες ύψους 186 εκατ. δολαρίων ενώ μετά από μία μεταβατική περίοδο θα προσθέσει 17 σεντς ανά μετοχή στα ετήσια κέρδη.

Ενισχύεται ο τίτλος της Quest Diagnostics η οποία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην εξαγορά της LabOne με τη συναλλαγή να εκτιμάται στα 934 εκατ. δολ. σε μετρητά.

Η Whirlpool Corp. ανακοίνωσε ότι αύξησε την προσφορά της για την απόκτηση της Maytag Corp. στα 1,6 δισ. δολ. ή 20 δολ. ανά μετοχή, ξεπερνώντας την προσφορά της Ripplewood Holdings LLC. Οι τίτλοι των Whirlpool και Maytag κινούνται ανοδικά.

Ενδιαφέρον εκδηλώνεται για μετοχές εταιριών πρώτων υλών μετά την ανακοίνωση της Alcan Inc. η οποία προέβλεψε ότι η παγκόσμια ζήτηση θα αυξηθεί φέτος κατά 4,6% ενώ η παραγωγή θα σημειώσει αύξηση κατά 6,3%, έναντι αυξήσεων 4,3% και 6% αντιστοίχως που ήταν οι προηγούμενες εκτιμήσεις της.

Υποχώρηση εμφανίζει η μετοχή της Delphi η οποία εμφάνισε ζημίες έναντι κερδών το προηγούμενο έτος λόγω περικοπών στην παραγωγή από την General Motors, έναν από τους κύριους πελάτες της. Η εταιρία ανταλλακτικών οχημάτων ανακοίνωσε ότι κινδυνεύει να οδηγηθεί σε πτώχευση.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 10.545 μονάδες υποχωρώντας κατά 0,12%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινείται πτωτικά κατά 0,38%, στις 2.169 μονάδες και ο S&P 500 καταγράφει οριακές απώλειες 0,09%, στις 1.225 μονάδες.

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο κατά 0,56% στις 5.344,30 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 0,22% στις 4.837,86 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 αποκόμισε κέρδη 0,44% στις 4.441,01 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v