Οι αναδυόμενες αγορές έχουν ”ρέντα”

Ο δείκτης των αναδυόμενων αγορών MSCI Emerging Markets καταγράφει συνεχόμενα ρεκόρ τις τελευταίες ημέρες, αποδίδοντας περί το 13% από την αρχή του έτους, γεγονός που ο Philip Coggan αποδίδει στη φύση των αγορών αυτών, καθώς αποτελούν ”μοχλευόμενο παιχνίδι” της παγκόσμιας οικονομίας. Οι απόψεις των αναλυτών, τα Ρ/Ε των αγορών και μια προειδοποίηση για τη Λατινική Αμερική.

του Philip Coggan, συντάκτη επενδύσεων των FT

Οι αναδυόμενες αγορές έχουν ξεκάθαρα ”ρέντα”. Ο δείκτης MSCI Emerging Markets καταγράφει συνεχόμενα ρεκόρ τις τελευταίες ημέρες, αποδίδοντας περί το 13% από την αρχή του έτους.

Συνήθως, οι αναδυόμενες αγορές αντιμετωπίζονται ως μοχλευόμενο ”παιχνίδι” της παγκόσμιας οικονομίας. Ως εκ τούτου, η πρόσφατη ροή θετικών μακροοικονομικών δεδομένων πυροδότησε τις ισχυρές αποδόσεις στις αναδυόμενες αγορές τον Ιούλιο.

Ο Mike Buchanan, επικεφαλής παγκόσμιας μακροοικονομικής ανάλυσης της Goldman Sachs, επισημαίνει ότι η εικόνα της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης είναι ενθαρρυντική για το υπόλοιπο του έτους, γεγονός που δημιουργεί ένα θετικό υπόβαθρο για τις αναδυόμενες αγορές.

”Το περιβάλλον των υψηλών τιμών των εμπορευμάτων σε συνδυασμό με χαμηλό πληθωριστικό κίνδυνο είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό για τις αναδυόμενες αγορές”, επισημαίνει και ο Mario Epelbaum της Morgan Stanley.

Ο John-Paul Smith, επικεφαλής μετοχών αναδυόμενων αγορών στην Pictet, επισημαίνει ότι οι χρηματιστηριακές αγορές απλώς προλαβαίνουν τις ομολογιακές αγορές, όπου τα spreads έχουν συρρικνωθεί υπερβολικά. ”Τα οικονομικά θεμελιώδη των αναδυόμενων αγορών έχουν βελτιωθεί πέρα από κάθε προσδοκία, αλλά οι μετοχές είναι ακόμη μόλις 15%-20% υψηλότερα από τα επίπεδα του 1995”. Ο Smith τονίζει ότι το ενθαρρυντικό στοιχείο είναι πως οι ξένοι και όχι οι εγχώριοι επενδυτές είναι αυτοί που τοποθετούνται στις αγορές.

Οι αποτιμήσεις παραμένουν σε discount σε σχέση με τις ανεπτυγμένες αγορές. Σύμφωνα με τη Merrill Lynch, οι ασιατικές αγορές διαπραγματεύονται με Ρ/Ε 11,6 με βάση τα κέρδη του 2005, οι αγορές ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Αφρική, Μέση Ανατολή) με 10,6 και η Λατινική Αμερική με 8,7.

Όμως ο Rupert Brandt, ο οποίος διαχειρίζεται το Αμοιβαίο F&C Emerging Markets Trust, προειδοποιεί ότι τα εταιρικά κέρδη στη Λατινική Αμερική εμφανίζονται αυξημένα λόγω των ισχυρών αγορών εμπορευμάτων και των έντονων ανατιμήσεων των νομισμάτων τους. Υπάρχει αυξημένο πολιτικό ρίσκο στην περιφέρεια, με πολλές επικείμενες προεδρικές εκλογές εντός ενός έτους. Οπότε, ενώ μακροπρόθεσμα παραμένει ιδιαίτερα αισιόδοξος, θεωρεί ότι υπάρχει πιθανότητα ισχυρής διόρθωσης εντός των επόμενων 12 μηνών.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v