Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall: Πιέσεις με το πετρέλαιο σε νέα υψηλά

Μικτά πρόσημα στη Wall Street, τα κέρδη της οποίας περικόπτει η άνοδος των τιμών του ”μαύρου χρυσού” σε νέα ιστορικά υψηλά, με τους επενδυτές πάντως να διατηρούν, προς το παρόν, την ψυχραιμία τους αντλώντας αισιοδοξία για τις οικονομικές προοπτικές από τις δηλώσεις της Fed την Τρίτη. Κέρδη στην Ευρώπη.

Μικτά πρόσημα στη Wall Street, τα κέρδη της οποίας περικόπτει η άνοδος των τιμών του ”μαύρου χρυσού” σε νέα ιστορικά υψηλά, με τους επενδυτές πάντως να διατηρούν, προς το παρόν, την ψυχραιμία τους αντλώντας αισιοδοξία για τις οικονομικές προοπτικές από τις δηλώσεις της Fed την Τρίτη. Κέρδη στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, η τιμή του αργού πετρελαίου στην αγορά της Ν. Υόρκης καταγράφει διαδοχικά νέα ρεκόρ και μέχρι στιγμής έχει αγγίξει και τα 64,50 δολ. ανά βαρέλι, με αφορμή την ανακοίνωση ότι τα αποθέματα καυσίμων σημείωσαν υποχώρηση για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα, γεγονός που επισκίασε την αναπάντεχη αύξηση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου.

Μέχρι στιγμής οι επενδυτές αντιδρούν ψύχραιμα καθώς επιλέγουν να επικεντρωθούν στις δηλώσεις της Fed και τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν πρόσφατα. Αναλυτές επισημαίνουν ότι οι καταναλωτές αν και δεν είναι ικανοποιημένοι από τα υψηλότερα κόστη δανεισμού, αντιδρούν θετικά στις δηλώσεις από την πλευρά της Κεντρικής Τράπεζας που δείχνουν εμπιστοσύνη στην οικονομία.

Ανοδικά κινείται ο τίτλος της American Express μετά την αναβάθμιση σε ”equal-weight” από την Morgan Stanley.

Κέρδη αποκομίζει η μετοχή της American International Group μετά τα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα που ανακοίνωσε.

Ενισχύεται η μετοχή της Maytag με αφορμή την είδηση ότι η Whirlpool αύξησε εκ νέου την προσφορά της για την εταιρία κατά 1 δολ. ανά μετοχή, ήτοι στα 2,7 δισ. δολ. ή 21 δολ. ανά μετοχή.

Ανοδικά κινούνται μετοχές εταιριών πρώτων υλών όπως η Phelps Dodge Corp., η Freeport-McMoRan Copper & Gold και η US Steel Corp. καθώς οι τιμές του χρυσού ενισχύονται για πρώτη φορά μετά από τέσσερις ημέρες, ενώ οι τιμές του χαλκού κινούνται ανοδικά για πρώτη φορά σε διάστημα μίας εβδομάδας.

Ενδιαφέρον εκδηλώνεται για μετοχές εταιριών λιανικού εμπορίου όπως η Home Depot και η Lowe’s Cos. με αφορμή τη φημολογία ότι η προσωπική κατανάλωση μπορεί να ”αντέξει” τα υψηλότερα επιτόκια.

Έντονες πιέσεις δέχεται ο τίτλος της Cisco Systems, μετά την ανακοίνωση των κερδών τετάρτου οικονομικού τριμήνου της εταιρίας. Αν και τα αποτελέσματα ευθυγραμμίστηκαν με τις προσδοκίες της αγοράς, οι εκτιμήσεις της Cisco για το επόμενο τρίμηνο απογοητεύουν τους επενδυτές.

Πτωτικά κινείται η μετοχή της Walt Disney, τα έσοδα της οποίας δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τις προβλέψεις των αναλυτών και διαμορφώθηκαν στα 7,72 δισ. δολ. έναντι εκτιμήσεων για 7,90 δισ. δολ.. Παράλληλα εκφράζονται ανησυχίες για την μελλοντική πορεία των κινηματογραφικών studios της εταιρίας.

Υποχώρηση σημειώνει η μετοχή της Atari Inc. η οποία παρουσίασε στο πρώτο τρίμηνο ζημίες ενώ οι πωλήσεις σημείωσαν πτώση κατά 78%, γεγονός που οδήγησε την εταιρία στην αναζήτηση κεφαλαίων από τον κύριο μέτοχό της.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 10.635 μονάδες με κέρδη 0,18%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινείται πτωτικά κατά 0,12%, στις 2.171 μονάδες και ο S&P 500 ενισχύεται κατά 0,35%, στις 1.235 μονάδες.

Ανοδικά κινήθηκαν οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε 0,26% στις 5.377,50 μονάδες ενώ ενδοσυνεδριακά άγγιξε τις 5.386,4 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο 2001. Ο DAX στη Φρανκφούρτη έκλεισε κοντά στις 5.000 μονάδες και συγκεκριμένα στις 4.990,57 μονάδες με κέρδη 1,65%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε νέο υψηλό 3ετίας και διαμορφώθηκε στις 4.527,11 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 0,79%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v