Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall: Πτώση λόγω Dell, πετρελαίου και macro

Με απώλειες, οι οποίες πάντως περιορίστηκαν προς το ”κλείσιμο”, ολοκλήρωσε τη χρηματιστηριακή εβδομάδα η Wall Street καθώς το πετρέλαιο κατέγραψε νέο ρεκόρ άνω των 67 δολ., τα macro δεν ικανοποίησαν ενώ οι απογοητευτικές πωλήσεις της Dell παρέσυραν χαμηλότερα τις τεχνολογικές μετοχές. Πτώση στην Ευρώπη.

Με απώλειες, οι οποίες πάντως περιορίστηκαν προς το ”κλείσιμο”, ολοκλήρωσε τη χρηματιστηριακή εβδομάδα η Wall Street καθώς το πετρέλαιο κατέγραψε νέο ρεκόρ άνω των 67 δολ., τα macro δεν ικανοποίησαν ενώ οι απογοητευτικές πωλήσεις της Dell παρέσυραν χαμηλότερα τις τεχνολογικές μετοχές. Πτώση στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εμπορίου της χώρας, νέα διεύρυνση κατά 6,1% εμφανίζει το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Ιούνιο, σε μια εξέλιξη που αποδίδεται στην αναρρίχηση των πετρελαϊκών τιμών κατά το εν λόγω διάστημα.

Ειδικότερα, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ διαμορφώθηκε σε 58,8 δισ. δολάρια τον Ιούνιο, από 55,2 δισ. δολ. τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προσδοκούσαν ότι το έλλειμμα της χώρας δεν θα ξεπερνούσε τα 57,2 δισ. δολάρια.

Παράλληλα, υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ τον Αύγουστο καταδεικνύει η μέτρηση του μεγέθους από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 92,7 από 96,5 τον Ιούλιο και ενώ οι αναλυτές περίμεναν οριακή υποχώρηση στο 96,3.

Εν τω μεταξύ, η τιμή του ”μαύρου χρυσού” κατέγραψε το πέμπτο ιστορικό ρεκόρ εντός της εβδομάδας φθάνοντας μέχρι τα 67,10 δολ. ανά βαρέλι καθώς τα προβλήματα των αμερικανικών διυλιστηρίων εντείνουν τις ανησυχίες για την δυνατότητα κάλυψης της αυξημένης ζήτησης, ενώ η IEA αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις της για την παραγωγή.

Απώλειες κατέγραψε η μετοχή της Dell καθώς τα αποτελέσματά της δεν ευθυγραμμίστηκαν με τις προσδοκίες των αναλυτών, με την αμερικανική εταιρία τεχνολογίας να παραδέχεται ότι υπέπεσε σε λάθη στρατηγικής στον ιδιαίτερα ανταγωνιστικό κλάδο των προσωπικών υπολογιστών στις ΗΠΑ.

Η κίνηση της Dell παρέσυρε σε πτωτική τροχιά αρκετές τεχνολογικές μετοχές όπως η Microsoft, η Cisco Systems και η Applied Materials.

Αψηφώντας το αρνητικό κλίμα του κλάδου η μετοχή της Apple Computer αποκόμισε κέρδη με αφορμή τα θετικά σχόλια του αναλυτή της Jefferies & Co. Art Hogan ο οποίος επισήμανε ότι μετά τα αποτελέσματα της Dell, τα καλά μεγέθη της Apple βοηθούν στη βελτίωση της εικόνας της μετοχής της έναντι της αντιπάλου της.

Πιέσεις δέχθηκε ο τίτλος της McDonald’s. Χθες η μετοχή ενισχύθηκε σημαντικά με αφορμή τη φημολογία ότι η Vornado Realty Trust ενδέχεται να εξαγοράσει μερίδιο της εταιρίας. Ωστόσο σε σχετικό σχόλιό της την Παρασκευή η CIBC World Markets Corp. χαρακτήρισε αυτό το σενάριο ”απίθανο” καθώς μία πώληση των ακινήτων της McDonald’s θα έθετε σε κίνδυνο τις σχέσεις της με τους franchisers.

Υποχώρηση εμφάνισε ο τίτλος της 3Μ μετά την ανακοίνωση ότι η Bank of America ξεκίνησε την κάλυψη της μετοχής με σύσταση ”neutral”. Αντίθετα, ανοδικά κινήθηκε ο τίτλος της United Technologies καθώς η Bank of America αναβάθμισε τη σύστασή της σε ”buy” από ”neutral”.

Σε επίπεδο κλάδων, τα σημαντικότερα κέρδη αποκόμισαν οι μετοχές εταιριών ενέργειας που ευνοούνται από το ανοδικό ράλι του πετρελαίου.

Ανοδικά κινήθηκε η μετοχή της Taser International μετά τη θετική απόφαση δικαστηρίου σχετικά με μήνυση κατά της εταιρίας στην Αριζόνα.

Κέρδη αποκόμισε η Nvidia Corp. η οποία παρουσίασε στο δεύτερο τρίμηνο κέρδη 41 σεντς ανά μετοχή, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για 34 σεντς.

Θετική η εικόνα της Emulex Corp. η οποία προέβλεψε ότι η κερδοφορία πρώτου τριμήνου θα διαμορφωθεί στα 26-28 σεντς ανά μετοχή έναντι 24 σεντς που είναι η μέση εκτίμηση των αναλυτών.

Το δικαίωμα του ΟΤΕ ενισχύθηκε 0,09%, στα 10,60 δολάρια, ενώ το ADR της Εθνικής σημείωσε πτώση 2,54%, στα 7,67 δολάρια. Κέρδη 0,51% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 29,45 δολάρια.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 10.600,31 μονάδες με απώλειες 0,80%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινήθηκε πτωτικά κατά 0,81%, στις 2.156,90 μονάδες και ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,60%, στις 1.230,39 μονάδες.

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε 0,24% στις 5.345,80 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση κατά 0,34% στις 4.937,33 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 διαμορφώθηκε στις 4.476,48 μονάδες με απώλειες 0,72%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v