11+1 εξηγήσεις για μια επένδυση του Warren Buffett

H Wall Street αλλά και η επενδυτική κοινότητα του Σίτι εμπλέκονται για μια ακόμη φορά σε μια γνώριμη άσκηση: Πώς να αντιμετωπίσουν μια επένδυση του Warren Buffett. Οι χρηματιστηριακές ανακοινώσεις δείχνουν ότι η Geico, μία ασφαλιστική εταιρία που ανήκει στην Berkshire Hathaway του κ. Buffett, αγόρασε μετοχές τόσο στη Home Depot όσο και στην Kingfisher, τη βρετανική εταιρία λιανικών πωλήσεων κατοικιών.

του Stephen Schurr

H Wall Street αλλά και η επενδυτική κοινότητα του Σίτι εμπλέκονται για μια ακόμη φορά σε μια γνώριμη άσκηση: Πώς να αντιμετωπίσουν μια επένδυση του Warren Buffett.

Οι χρηματιστηριακές ανακοινώσεις δείχνουν ότι η Geico, μία ασφαλιστική εταιρία που ανήκει στην Berkshire Hathaway του κ. Buffett, αγόρασε μετοχές τόσο στη Home Depot όσο και στην Kingfisher, τη βρετανική εταιρία λιανικών πωλήσεων κατοικιών.

Αν και δεν είναι σαφές το αν ο ίδιος εμπλέκεται στις συναλλαγές -η Berkshire, κατά την προσφιλή της συνήθεια, δεν επιθυμεί να σχολιάσει-αυτό δεν έχει σταματήσει τις προσπάθειες για εξήγηση της επένδυσης.

Έτσι, προκύπτουν 12 διαφορετικές εξηγήσεις. Συγκεκριμένα:

1. Ο κ. Buffett κάνει ”παιχνίδι” συγχώνευσης. Είναι συνήθης πρακτική να προξενεύει συμφωνίες σε μεγάλες επιχειρήσεις στις οποίες έχει μερίδια, όπως στην περίπτωση της Disney με την Cap Cities.

2. Η συγχώνευση Depot - Kingfisher θα πραγματοποιηθεί τελικά. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 η Home Depot εμφανιζόταν ως αγοραστής της Kingfisher. Πέρυσι, ο διευθύνων σύμβουλος Bob Nardelli δήλωνε ότι η υποχώρηση του δολαρίου και η αύξηση της τιμής της μετοχής της Kingfisher καθιστούν αδύνατη τη συγχώνευση. Τώρα, ωστόσο, το δολάριο έχει ενισχυθεί και η μετοχή της Kingfisher έχει υποχωρήσει.

3. Ο κ. Buffett είναι αισιόδοξος για τις προοπτικές της στεγαστικής αγοράς. Είχε επενδύσει σε εταιρίες του κλάδου και πριν από πέντε χρόνια.

4. Ο κ. Buffett απλώς εμμένει στους κλάδους που γνωρίζει καλά και έχει πεδίο ”ξεδιπλώματος” των ικανοτήτων του.

5. Οι ανησυχίες για τη στεγαστική αγορά και ισχνές καταναλωτικές δαπάνες είναι υπερβολικές, εάν τα στοιχήματα του κ. Buffett είναι στη σωστή κατεύθυνση.

6. Η επένδυση στην Kingfisher ίσως σημαίνει ότι ο κ. Buffett, ο οποίος παραπονείται συνεχώς για τις αποτιμήσεις των αμερικανικών μετοχών, αναζητά ευκαιρίες στο εξωτερικό.

7. Ο κ. Buffett δεν λαμβάνει όλες τις αποφάσεις στην τεράστια αυτοκρατορία του. Ίσως είναι deal του Lou Simpson, επικεφαλής της Geico.

8. Αυτά τα deals επεκτείνουν τις επενδύσεις του κ. Buffett στον ευρύτερο τομέα: εταιρίες προκατασκευασμένων σπιτιών, παραγωγής επίπλων, κτηματομεσιτικές εταιρίες κ.τ.λ.

9. Αυτά τα μερίδια συμπίπτουν με άλλα μακροπρόθεσμα ”παιχνίδια” της Berkshire και αποτελούν κομμάτια μιας ευρύτερης στρατηγικής.

10. Η Kingfisher είναι ένα ισοτιμιακό hedging του κ. Buffett που είναι απαισιόδοξος για το δολάριο.

11. Ο κ. Buffett προσπαθεί να βρει τοποθετήσεις για τα υπερβολικά χρηματικά αποθέματα, ύψους 45 δισ. δολ., της Berkshire.

12. Οι εξαγορές δεν σημαίνουν απολύτως τίποτε. Είναι Αύγουστος.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v