Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Dell και εμπορικό έλλειμμα πιέζουν τη Wall

Οι απογοητευτικές πωλήσεις της Dell, η νέα διεύρυνση του αμερικανικού εμπορικού ελλείμματος και το νέο ρεκόρ της πετρελαϊκής τιμής ασκούν πιέσεις στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά.

Οι απογοητευτικές πωλήσεις της Dell, η νέα διεύρυνση του αμερικανικού εμπορικού ελλείμματος και το νέο ρεκόρ της πετρελαϊκής τιμής ασκούν πιέσεις στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εμπορίου της χώρας, νέα διεύρυνση κατά 6,1% εμφανίζει το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Ιούνιο, σε μια εξέλιξη που αποδίδεται στην αναρρίχηση των πετρελαϊκών τιμών κατά το εν λόγω διάστημα.

Ειδικότερα, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ διαμορφώθηκε σε 58,8 δισ. δολάρια τον Ιούνιο, από 55,2 δισ. δολ. τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προσδοκούσαν ότι το έλλειμμα της χώρας δεν θα ξεπερνούσε τα 57,2 δισ. δολάρια.

Πάνω από τα 66 δολάρια τιμάται το πετρέλαιο, συνεχίζοντας το ανοδικό του ράλι. Νωρίτερα η τιμή του διαμορφώθηκε στα 66,15 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας το τέταρτο ιστορικό ρεκόρ εντός της εβδομάδας, λόγω προβλημάτων παραγωγής στα διυλιστήρια της Sunoco Inc. στο Texas και της ConocoPhilips στο Illinois. Αυτή τη στιγμή η τιμή του αργού πετρελαίου στην αγορά της Νέας Υόρκης διαμορφώνεται στα 66,07 δολάρια ανά βαρέλι ενώ στα 65,68 δολάρια το βαρέλι κυμαίνεται η τιμή του Brent στο Λονδίνο.



Εν τω μεταξύ, τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Dell εχθές το βράδυ μετά το κλείσιμο της αγοράς δεν ευθυγραμμίστηκαν με τις προσδοκίες των αναλυτών, καθώς η αμερικανική εταιρία τεχνολογίας παραδέχτηκε ότι υπέπεσε σε λάθη στρατηγικής στον ιδιαίτερα ανταγωνιστικό κλάδο των προσωπικών υπολογιστών στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, τα καθαρά κέρδη της εταιρίας ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες, καθώς σημείωσαν άνοδο 28% στα 1,02 δισ. δολ. Επισημαίνεται ότι τα έσοδα της εταιρίας διαμορφώθηκαν σε 13,4 δισ. δολ. στο τρίμηνο, σημειώνοντας αύξηση κατά 15% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Η εταιρία προέβλεπε κύκλο εργασιών της τάξεως των 13,6-13,8 δισ. δολ.

Πιέσεις δέχεται τόσο η μετοχή της Dell, όσο και οι τίτλοι των Apple Computer και Hewlett Packard.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 10.657,05 μονάδες με απώλειες 0,26%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινείται έντονα πτωτικά κατά 0,79%, στις 2.157,54 μονάδες και ο S&P 500 υποχωρεί κατά 0,33%, στις 1.233,79 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, πιέσεις εκδηλώνονται και στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές, με τον δείκτη FTSE 100 του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου να σημειώνει απώλειες 0,15% στις 5.349,60 μονάδες, τον γαλλικό δείκτη CAC 40 να υποχωρεί κατά 0,71% στις 4.477,41 μονάδες και τον δείκτη Dax του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης να διαμορφώνεται στις 4.942,08 μονάδες με απώλειες 0,24%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v