Το δολάριο αγνοεί την ”ψαλίδα” των επιτοκίων

Η τελευταία αύξηση επιτοκίων από τη Federal Reserve διεύρυνε περαιτέρω το πλεονέκτημα απόδοσης του αμερικανικού δολαρίου έναντι του ευρώ και του γεν. Όμως το επιχείρημα της απόδοσης δεν φαίνεται να ασκεί πλέον τόσο μεγάλη επιρροή στις αγορές συναλλάγματος. Το δολάριο διαμορφώνεται κοντά σε χαμηλό διμήνου έναντι του ευρώ.

του Philip Coggan, συντάκτη επενδύσεων των FT

Η τελευταία αύξηση επιτοκίων από τη Federal Reserve διεύρυνε περαιτέρω το πλεονέκτημα απόδοσης του αμερικανικού δολαρίου έναντι του ευρώ και του γεν. Οι περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων δείχνουν αναπόφευκτες, οδηγώντας ίσως τα αμερικανικά επιτόκια στο 4,25% έως το τέλος του έτους.

Όμως το επιχείρημα της απόδοσης δεν φαίνεται να ασκεί πλέον τόσο μεγάλη επιρροή στις αγορές συναλλάγματος. Το δολάριο διαμορφώνεται κοντά σε χαμηλό διμήνου έναντι του ευρώ.

Μέρος της υποχώρησης ίσως οφείλεται στην αντίληψη ότι έχουν βελτιωθεί τα θεμελιώδη κάπου αλλού. Η ελκυστικότητα της Ιαπωνίας στα μάτια των επενδυτών δείχνει να ενισχύεται χάρη στη βελτίωση της απόδοσης τόσο της εγχώριας οικονομίας όσο και των επιχειρήσεων. Ο δείκτης της ευρύτερης ιαπωνικής αγοράς Topixx έκλεισε σε χαμηλό τεσσάρων ετών την Τετάρτη, για να ακολουθήσει ο δείκτης Nikkei 225 την Πέμπτη.

Εν τω μεταξύ, στην Ευρώπη η ”μιζέρια” έχει εν μέρει εξαφανιστεί στον απόηχο καλύτερων μακροοικονομικών δεδομένων και λόγω του ότι δεν προέκυψε άμεση συνταγματική κρίση μετά τα δημοψηφίσματα σε Γαλλία και Ολλανδία. Οι εκκλήσεις για μείωση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν εκλείψει.

Ο Ashraf Laidi, αναλυτής της MG Group, επισημαίνει ότι ένας ακόμη παράγοντας που κρύβεται πίσω από την απώλεια του momentum στο δολάριο είναι η ανατίμηση του κινεζικού γουάν. ”Τώρα που η ανατίμηση του γουάν είναι πραγματικότητα, προστίθεται σε μια σειρά μακροπρόθεσμων αναπόφευκτων παραγόντων που είναι αρνητικοί για το δολάριο”.

Ανάμεσα στους αναπόφευκτους παράγοντες είναι το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα, το οποίο πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι θα οδηγήσει το δολάριο σε χαμηλότερα επίπεδα, μακροπρόθεσμα. Οι traders ήταν σίγουροι για υποχώρηση του δολαρίου στις αρχές του έτους, αλλά αργότερα αναγκάστηκαν να καλύψουν τα στοιχήματά τους, σε μια διαδικασία που επιτάχυνε τον ρυθμό του ”ράλι” του δολαρίου στο πρώτο εξάμηνο.

Μια πιθανή απειλή είναι η αλληλεπίδραση μεταξύ του δολαρίου και των αμερικανικών δεκαετών ομολόγων. Η πρόσφατη ήπια υποχώρηση του δολαρίου συνοδεύτηκε από αύξηση της απόδοσης των treasuries. Όμως η υποχώρηση ενός νομίσματος σίγουρα δεν συγκαταλέγεται στα κίνητρα ενός ξένου επενδυτή για διατήρηση ομολογιακών θέσεων, παράγοντας που ενδέχεται να οδηγήσει τις αποδόσεις των ομολόγων σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v