Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ”αποδέσμευση” του γουαν προβληματίζει τη Wall

Διατηρούνται οι πιέσεις στη Wall Street καθώς οι απόψεις για τον αντίκτυπο που θα έχει η απόφαση της Κίνας να αποσυνδέσει το γουαν από το δολάριο διίστανται, με τις εταιρίες λιανικής που εισάγουν προϊόντα από τη χώρα, όπως η Wal-Mart στο επίκεντρο των πιέσεων. Κέρδη στη Φρανκφούρτη, μικρή ενίσχυση σε Λονδίνο και Παρίσι.

Διατηρούνται οι πιέσεις στη Wall Street καθώς οι απόψεις για τον αντίκτυπο που θα έχει η απόφαση της Κίνας να αποσυνδέσει το γουαν από το δολάριο διίστανται, με τις εταιρίες λιανικής που εισάγουν προϊόντα από τη χώρα, όπως η Wal-Mart στο επίκεντρο των πιέσεων. Κέρδη στη Φρανκφούρτη, μικρή ενίσχυση σε Λονδίνο και Παρίσι.

Μετά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του Τ. Μπλερ για την κατάσταση στο Λονδίνο όπου σημειώθηκαν σήμερα εκρήξεις σε τρεις σταθμούς του μετρό αλλά και σε ένα λεωφορείο, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται και πάλι στο θέμα του κινεζικού νομίσματος.

Ειδικότερα, σε μια κίνηση θεαματική για τις διεθνείς αγορές το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι θα αποσυνδέσει το εθνικό νόμισμα από το δολάριο και θα συνδέσει το νόμισμα με ένα ”καλάθι” ισοτιμιών, το ”περιεχόμενο” του οποίου δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.



”Η αρχική αντίδραση στα νέα είναι ότι είναι καλά για τις μετοχές και κακά για τα ομόλογα” σχολίασε ο Art Hogan, ανώτερο στέλεχος της Jefferies & Co.

Παράλληλα, υπάρχει και η φημολογία ότι η αλλαγή στη νομισματική πολιτική όσον αφορά το γουαν θα έχει αρνητικό αντίκτυπο σε εταιρίες λιανικού εμπορίου όπως η Wal-Mart που μέχρι τώρα πραγματοποιούσαν μεγάλες παραγγελίες φθηνών κινεζικών προϊόντων, πρόσθεσε.

Πιέσεις δέχονται τα αμερικανικά ομόλογα με την απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου αναφοράς να κυμαίνεται στο 4,253%, ενώ υποχώρηση έναντι του γεν εμφανίζει το δολάριο καθώς τα οφέλη από την απόφαση της Κίνας φαίνεται να είναι μεγαλύτερα για την Ιαπωνία.

Θετικές ήταν πάντως οι ανακοινώσεις από το μέτωπο της μακροοικονομίας όπου ο αριθμός των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τριών τελευταίων μηνών, ενώ ανέκαμψαν τόσο ο βιομηχανικός δείκτης Philly Fed, όσο και ”ο δείκτης των δεικτών”.

Πτωτικά κινείται η μετοχή της Merck η οποία ανακοίνωσε για το δεύτερο τρίμηνο πωλήσεις ύψους 5,47 δισ. δολ., οριακά χαμηλότερα από τα 5,49 δισ. δολ. που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Αρνητική η εικόνα της Delta Air Lines η οποία ανακοίνωσε για το δεύτερο τρίμηνο απώλειες 2,64 δολάρια ανά μετοχή έναντι ζημιών 2,37 δολ. ανά μετοχή που ήταν η εκτίμηση των αναλυτών.

Κέρδη αποκομίζει η Coca-Cola, τα καθαρά κέρδη της οποίας διαμορφώθηκαν στα 1,72 δισ. δολάρια ή 72 σεντς ανά μετοχή σε σύγκριση με 1,58 δισ. δολ. ή 65 σεντς ανά μετοχή στο αντίστοιχο περσινό διάστημα. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν 6,31 δισ. δολ. από 5,91 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές περίμεναν κέρδη 64 σεντς ανά μετοχή.

Μικρή ενίσχυση για τον τίτλο της McDonald’s η οποία εμφάνισε κέρδη 530,4 εκατ. δολ. ή 42 σεντς ανά μετοχή έναντι κερδών 590,7 εκατ. δολ. ή 47 σεντς ανά μετοχή την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Θετική η εικόνα της EBay που ανακοίνωσε αύξηση τριμηνιαίων κερδών 53% και αναβάθμισε τους στόχους της για τη συνέχεια του έτους.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones υποχωρεί 0,34% στις 10.652 μονάδες, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινείται οριακά πτωτικά κατά 0,10 στις 2.186 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει απώλειες 0,43% στις 1.229 μονάδες.

Με κέρδη ”έκλεισαν” οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατάφερε να καλύψει τις απώλειες που εμφάνισε μετά τις ανακοινώσεις για τις εκρήξεις στη βρετανική πρωτεύουσα και διαμορφώθηκε στις 5.221,60 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,12%, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο κατά 0,95% στις 4.829,87 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 αποκόμισε μικρά κέρδη 0,16% στις 4.425,66 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v