Στο 4% ”βλέπουν” οι θεσμικοί τα επιτόκια ΗΠΑ

Οι διεθνείς θεσμικοί επενδυτές πιστεύουν ότι τα αμερικανικά επιτόκια θα ανέλθουν στο 4% για να φτάσει η Fed στο ”ουδέτερο σημείο” της νομισματικής πολιτικής - στο σημείο δηλαδή όπου το κόστος δανεισμού δεν προκαλεί επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ παράλληλα οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν υπό έλεγχο.

του Andrei Postelnicu από το Λονδίνο

Οι διεθνείς θεσμικοί επενδυτές πιστεύουν ότι τα αμερικανικά επιτόκια θα ανέλθουν στο 4% ώστε να σταματήσει να επιβάλλει αυστηρότερη πιστωτική πολιτική η Federal Reserve, σύμφωνα με έρευνα της Merrill Lynch.

Στη μηνιαία έρευνα που διεξάγει μεταξύ 300 διεθνών διαχειριστών θεσμικών χαρτοφυλακίων, η Merrill διακρίνει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για το μέλλον της ισχυρότερης οικονομίας στον κόσμο, στο πλαίσιο της σταθερής ανακοίνωσης οικονομικών δεδομένων που είναι καλύτερα από τα αναμενόμενα.

Αυτά τα δεδομένα έχουν δημιουργήσει την αίσθηση στους θεσμικούς ότι η Fed θα αυξήσει το βασικό επιτόκιο διατραπεζικού δανεισμού κατά 75 μονάδες βάσης μέχρι να φτάσει να υιοθετήσει τη λεγόμενη ”ουδέτερη στάση” στη νομισματική πολιτική - στο σημείο δηλαδή εκείνο όπου το κόστος δανεισμού δεν προκαλεί επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ παράλληλα οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν υπό έλεγχο.

Η έρευνα δημοσιοποιείται ενώ ο οικονομικός κόσμος σε όλο τον πλανήτη αναμένει την ομιλία του κεντρικού τραπεζίτη των ΗΠΑ, Alan Greenspan, ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου, για την κατάσταση και τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας.

Ο David Bowers, διευθυντής τμήματος στρατηγικών χρηματιστηριακών επενδύσεων στη Merrill, τόνισε ότι, μολονότι οι θεσμικοί επενδυτές εκτιμούν ότι βελτιώνονται οι προοπτικές ανάπτυξης, δεν έχουν πειστεί ότι αυτή η βελτίωση θα οδηγήσει και σε άνοδο των περιθωρίων κέρδους των επιχειρήσεων.

Ο σκεπτικισμός τους γίνεται εμφανής στις θέσεις ρευστότητας, καθώς 19% των διαχειριστών δηλώνουν ότι διατηρούν θέσεις ”υπερ-στάθμισης” στο ρευστό.

Να σημειωθεί ότι οι αμερικανικές μετοχές εξακολουθούν να μην απολαμβάνουν την εύνοια των θεσμικών επενδυτών, καθώς 29% εξ αυτών δηλώνουν ότι έχουν θέσεις ”υπο-στάθμισης” στις μετοχές της Wall Street.

Στην Ευρώπη, τα δύο τρίτα των θεσμικών εκτιμούν ότι μια εκλογική νίκη της αντιπολίτευσης στις εκλογές στη Γερμανία το φθινόπωρο θα επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις των εταιριών.

Ακόμη και μεταξύ του 30% των Ευρωπαίων θεσμικών επενδυτών που εκτιμούν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν θα επηρεάσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων, 43% εξ αυτών εκτιμούν ότι η αναδιοργάνωση θα επιβληθεί ασχέτως του ποιος βρίσκεται στην εξουσία.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v