Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Αποδεσμεύεται” το γουάν από το δολάριο

Σε μια κίνηση θεαματική για τις διεθνείς αγορές το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι θα αποσυνδέσει το εθνικό νόμισμα από το δολάριο και θα συνδέσει το νόμισμα με ένα ”καλάθι” ισοτιμιών, το ”περιεχόμενο” του οποίου δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.

”Αποδεσμεύεται” το γουάν από το δολάριο
Την ανατίμηση του γουάν ανήγγειλε η κυβέρνηση της Κίνας, σε μια κίνηση θεαματική για τις διεθνείς αγορές, καθώς η ισοτιμία του γουάν και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που απολαμβάνει το κινεζικό νόμισμα αποτελούν ένα από τα κρισιμότερα ζητήματα της διεθνούς οικονομικής σκηνής.

Το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι θα αποσυνδέσει το εθνικό νόμισμα από το δολάριο και θα συνδέσει την ισοτιμία με ένα ”καλάθι” νομισμάτων, το ”περιεχόμενο” του οποίου δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.

Η νέα ισοτιμία του γουάν έναντι του δολαρίου ανατιμά το νόμισμα κατά 2,1%, στα 8,11 δολάρια, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας. Το Πεκίνο είχε συνδέσει την ισοτιμία στα 8,28 γουάν ανά δολάριο.

Το επιτρεπτό ημερήσιο εύρος διακύμανσης του γουάν έναντι του αμερικανικού νομίσματος παραμένει στο συν/πλην 0,3%.

Με την αποδέσμευση αυτομάτως, όπως δήλωσε και η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, η κλίμακα διακύμανσης του γουάν γίνεται πιο ελαστική και, με βάση τα δημοσιονομικά και συναλλαγματικά δεδομένα της κινεζικής οικονομίας το νόμισμα θα ακολουθήσει ανοδική πορεία.

Πρόκειται για την πρώτη κίνηση στην ευρύτερη μεταρρύθμιση του συστήματος συναλλαγματικών ισοτιμιών της Κίνας, η οποία παραμένει ουσιαστικώς αμετάβλητη από την ασιατική κρίση του 1997/98.

Η μεταρρύθμιση θα καταλήξει στην πλήρη απελευθέρωσης της συναλλαγματικής ισοτιμίας.

Η Ουάσιγκτον πιέζει επί μακρόν το Πεκίνο να προχωρήσει σε απελευθέρωση, καθώς η σύνδεση με το δολάριο ”κρατά” τεχνητά το κινεζικό νόμισμα χαμηλά, καθιστώντας φθηνότερα τα κινεζικά προϊόντα στο εξωτερικό.

Το Πεκίνο από την πλευρά του, επιτρέποντας στο γουάν να ενισχυθεί, βοηθά την προσπάθεια ελέγχου του πληθωρισμού, καθώς θα μειωθεί το κόστος των εισαγόμενων προϊόντων, όπως το πετρέλαιο και ο χαλκός, που αποτιμώνται σε δολάρια.

Επιπλέον, δίνει στην Κεντρική Τράπεζα, η οποία υποχρεώνεται να πωλεί γουάν για να αποτρέπει ανατίμηση του νομίσματος, περισσότερα περιθώρια αύξησης των επιτοκίων, προκειμένου να αποτρέψει υπερθέρμανση της κινεζικής οικονομίας, η οποία ”κάλπασε” με ρυθμό 9,5% στο α’ τρίμηνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v