Η Κίνα ξεπερνά τις ΗΠΑ στις ευρωπαϊκές εξαγωγές

Οι ευρωπαϊκές εισαγωγές από την Κίνα θα ξεπεράσουν τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ τον επόμενο χρόνο σύμφωνα με τις τρέχουσες τάσεις, αποκαλύπτει η Eurostat. Μολονότι στο επίκεντρο βρίσκονται οι ταχύτατα αυξανόμενες εισαγωγές ρούχων και υφασμάτων, στην πραγματικότητα η μεγαλύτερη απόλυτη αύξηση εντοπίζεται στις εισαγωγές ηλεκτρικών και μηχανολογικών ειδών, χώρους όπου υποτίθεται ότι η Ευρώπη απολαμβάνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

του Ralph Atkins από τη Φραγκφούρτη

Οι εισαγωγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κίνα θα ξεπεράσουν τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ τον επόμενο χρόνο, εάν διατηρηθούν οι τρέχουσες τάσεις, αποκαλύπτει έρευνα της Eurostat.

Τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής εταιρίας καταδεικνύουν τη μεγάλη ανταγωνιστική πρόκληση που θέτει για τις επιχειρήσεις των δυτικών οικονομιών η κινεζική ανάπτυξη, η οποία έχει ήδη προκαλέσει πολιτικές εντάσεις όσον αφορά στις εισαγωγές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.

Οι εισαγωγές από την Κίνα στο α’ τετράμηνο του έτους ανήλθαν στα 45,3 δισ. ευρώ, υψηλότερα κατά 19% από την αντίστοιχη περίοδο έναν χρόνο πριν. Οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ παρέμειναν πρακτικώς αμετάβλητες στα 52,6 δισ. ευρώ. Σε αντιδιαστολή, οι εξαγωγές προς την Κίνα μειώθηκαν 1%, στα 15,2 δισ. ευρώ, ενώ οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αυξήθηκαν 2%.

Μολονότι στο επίκεντρο έχουν βρεθεί οι ταχύτατα αυξανόμενες εισαγωγές ρούχων και υφασμάτων, ο Julian Callow, οικονομολόγος της Barclays Capital, αναφέρει ότι τα στατιστικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι η μεγαλύτερη απόλυτη αύξηση μέχρι στιγμής στο έτος εντοπίζεται στις εισαγωγές ηλεκτρικών και μηχανολογικών ειδών.

”Τα πρωτοσέλιδα επικεντρώνονται στα ρούχα, αλλά στην πραγματικότητα τα ρούχα δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου”, τονίζει ο ίδιος. Τα κεφαλαιουχικά και καταναλωτικά αγαθά ”είναι χώροι όπου υποτίθεται ότι η Ευρώπη έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, στην πραγματικότητα όμως είναι ακριβώς οι τομείς στους οποίους έχουν τη μεγαλύτερη οικονομική επίδραση οι κινεζικές εξαγωγές”.

Και η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας υποδεικνύει ότι αυτοί οι ρυθμοί κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχιστούν. Μέχρι το τέλος του έτους οι εισαγωγές από την Κίνα θα είναι τριπλάσιες από τα επίπεδα του 1999. Αυτή η αύξηση θα εντείνει σημαντικά τις πιέσεις στους Ευρωπαίους παραγωγούς, όπως και στους εξαγωγείς.

Τα μεγαλύτερα πλήγματα υφίσταται η Γερμανία, που είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας κινεζικών προϊόντων, όπως και εξαγωγέας προς την Κίνα, ενώ η δεύτερη μεγαλύτερη εισαγωγέας κινεζικών αγαθών είναι η Βρετανία.

Η δυναμική ανάπτυξη στις κινεζικές εισαγωγές έχει επιπτώσεις και στη νομισματική πολιτική, επειδή οι αυξανόμενες ανταγωνιστικές πιέσεις θα πρέπει να βοηθήσουν να διατηρηθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός.

Εν τω μεταξύ, οι εισαγωγές, κυρίως ενέργειας, αυξήθηκαν ταχύτατα και από τη Ρωσία, εμφανίζοντας αύξηση 33% στο α’ τετράμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Σε αξία διαμορφώθηκαν στα 32,2 δισ. ευρώ.

Μολονότι συνολικά η ανάπτυξη των ευρωπαϊκών εξαγωγών παραμένει δυνατή, η ανάπτυξη των εισαγωγών αυξάνεται με ταχύτερους ρυθμούς, με αποτέλεσμα να προβλέπεται ότι η οικονομική ανάπτυξη δεν θα βρει σημαντική στήριξη στο εμπόριο.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v