Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρίμηνα και πετρέλαιο ώθησαν τη Wall

Kέρδη αποκόμισε η Wall Street καθώς οι επενδυτές προτίμησαν να επικεντρωθούν στις θετικές ανακοινώσεις από το μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν πτωτικά, ενώ τα σχόλια του Α. Γκρίνσπαν στο Κογκρέσο ήταν εν πολλοίς αναμενόμενα και θεωρήθηκαν ήπια. Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη.

Kέρδη αποκόμισε η Wall Street καθώς οι επενδυτές προτίμησαν να επικεντρωθούν στις θετικές ανακοινώσεις από το μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν πτωτικά, ενώ τα σχόλια του Α. Γκρίνσπαν στο Κογκρέσο ήταν εν πολλοίς αναμενόμενα και θεωρήθηκαν ήπια. Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη.

Κατά την ομιλία του στο Κογκρέσο ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ Α. Γκρίνσπαν δήλωσε ότι η εικόνα της οικονομίας είναι καλή ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις είναι ελεγχόμενες, ωστόσο για να διατηρηθεί αυτή η προοπτική η Fed θα πρέπει να συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων οι οποίες πάντως θα πραγματοποιηθούν με μέτριους ρυθμούς.

Όπως επισημαίνουν αναλυτές, η στάση του κεντρικού τραπεζίτη ήταν αναμενόμενη και έχει τιμολογηθεί στην αγορά η οποία παρέμεινε επικεντρωμένη στο θέμα των αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου.

Οι δηλώσεις του κορυφαίου τραπεζίτη είχαν πάντως θετικό αντίκτυπο σε μετοχές πρώτων υλών όπως η US Steel και η Allegheny Technologies.

Παράλληλα, οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν πτωτικά μετά την ανακοίνωση ότι η υποχώρηση που εμφάνισαν την προηγούμενη εβδομάδα τα αμερικανικά αποθέματα ήταν αρκετά μικρότερη της αναμενόμενης.

Ανοδικά κινήθηκε ο τίτλος της Alcoa μετά την ανακοίνωση ότι η εταιρία θα δαπανήσει 1,2 δισ. δολάρια προκειμένου να διπλασιάσει την παραγωγή αλουμινίου.

Ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για μετοχές του κλάδου μεταφορών. Κέρδη αποκόμισε η GNF Inc. η οποία προέβλεψε ότι τα κέρδη τρίτου τριμήνου θα φθάσουν τα 1,08 δολάρια ανά μετοχή έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για κέρδη 98 σεντς. Ανοδικά κινήθηκε ο τίτλος της JB Hunt Transport Services.

Ενισχύθηκε η μετοχή της Amgen η οποία παρουσίασε το δεύτερο τρίμηνο κέρδη ανά μετοχή 88 σεντς, ξεπερνώντας την πρόβλεψη των αναλυτών για κέρδη στα 72 σεντς. Τα κέρδη της Amgen στήριξαν τον S&P 500.

Αναλυτές επισήμαναν ότι από τις 104 εταιρίες του S&P 500 που ανακοίνωσαν αποτελέσματα χθες και σήμερα, ποσοστό άνω του 85% είτε ευθυγραμμίστηκε είτε ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ανοδικά κινήθηκε ο τίτλος της Altria καθώς η εταιρία αναθεώρησε ανοδικά κατά 5 σεντς τις προβλέψεις της για τα κέρδη ανά μετοχή στο σύνολο του 2005.



Πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές τεχνολογίας στον απόηχο των ανακοινώσεων από τις Intel και Yahoo.

Η μετοχή της Intel υποχώρησε καθώς αν και η εταιρία παρουσίασε κέρδη ανά μετοχή 33 σεντς έναντι 27 σεντς πέρυσι, οι επενδυτές ανησύχησαν για τα καθαρά περιθώρια κέρδους του ομίλου, που διαμορφώθηκαν στο 56,4% έναντι του αναμενόμενου 57%.

Ανάλογη η εικόνα της Yahoo η κερδοφορία της οποίας ευθυγραμμίστηκε με τις προβλέψεις των αναλυτών και διαμορφώθηκε στα 51 σεντς ανά μετοχή.

Πτωτικά κινήθηκε ο τίτλος της General Motors που κατέγραψε τρίτο συνεχές ζημιογόνο τρίμηνο ενώ οι αναλυτές ανέμεναν επάνοδο στην κερδοφορία.

Αρνητική η εικόνα της Maytag μετά την ανακοίνωση ότι η κινεζική Haier Group και οι Bain Capital LLC και Blackstone Group αποχώρησαν από την διεκδίκηση της εταιρίας. Την τρέχουσα εβδομάδα η Whirlpool Corp. κατέθεσε προσφορά ύψους 1,28 δισ. δολαρίων για τη Maytag, ποσό υψηλότερο από την προσφορά της Haier.

Πιέσεις δέχθηκε η JP Morgan καθώς παρά το γεγονός ότι η κερδοφορία της ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών, ήταν η μικρότερη που έχει καταγράψει η εταιρία σε διάστημα ενός έτους.

Ανάλογη η κίνηση της μετοχής της Eastman Kodak. Η εταιρία ανακοίνωσε τρίτο συνεχόμενο ζημιογόνο τρίμηνο, ενώ θα προχωρήσει σε περικοπές 10.000 θέσεων εργασίας.

Το δικαίωμα του ΟΤΕ υποχώρησε κατά 0,10%, στα 10,05 δολάρια, ενώ το ADR της Εθνικής Τράπεζας κέρδισε 1,37%, στα 7,42 δολάρια. Πτώση 1,17% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 28,60 δολάρια.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,40% στις 10.689,15 μονάδες, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινήθηκε ανοδικά κατά 0,71% στις 2.188,57 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,48% στις 1.235,20 μονάδες.

Με μικτά πρόσημα ”έκλεισαν” οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές καθώς Λονδίνο και Φρανκφούρτη κάλυψαν τις απώλειες τους περνώντας σε θετικό έδαφος. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε 0,26% στις 5.215,20 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο κατά 0,29% στις 4.784,50 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 υποχώρησε 0,13% στις 4.418,39 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v