Πετρέλαιο, deals και τρίμηνα ώθησαν τη Wall

Ανοδικά ξεκίνησε την εβδομάδα η Wall Street καθώς η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, η αισιοδοξία για την εταιρική κερδοφορία τόσο στο δεύτερο τρίμηνο όσο και στο σύνολο του έτους αλλά και η δραστηριότητα στο μέτωπο των εξαγορών έδωσαν τον θετικό τόνο. Άνοδος στην Ευρώπη, με τους DAX στη Φρανκφούρτη και CAC 40 στο Παρίσι σε υψηλά τριετίας.

Ανοδικά ξεκίνησε την εβδομάδα η Wall Street καθώς η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, η αισιοδοξία για την εταιρική κερδοφορία τόσο στο δεύτερο τρίμηνο όσο και στο σύνολο του έτους αλλά και η δραστηριότητα στο μέτωπο των εξαγορών έδωσαν τον θετικό τόνο. Άνοδος στην Ευρώπη, με τους DAX στη Φρανκφούρτη και CAC 40 στο Παρίσι σε υψηλά τριετίας.

Ειδικότερα, η ”αναίμακτη” διέλευση του τυφώνα Dennis, ο οποίος άφησε ανέγγιχτες τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και προκάλεσε λιγότερες καταστροφές από ό,τι αναμενόταν, οδήγησε χαμηλότερα τις τιμές του ”μαύρου χρυσού”. Παράλληλα, η επάνοδος των τιμών στα επίπεδα των 59 δολαρίων, αργά το απόγευμα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδος), δεν φάνηκε να προβληματίζει την αγορά.

Ώθηση στη Wall έδωσαν οι ειδήσεις από το μέτωπο των εξαγορών. Ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για τον τίτλο της IMS Health, μετά την είδηση της εξαγοράς της από την ολλανδική VNU έναντι περίπου 6,5 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, οι Goldman Sachs και Allianz βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για αγορά μεριδίου αξίας 1 δισ. δολ. σε κινεζικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Ταυτόχρονα, η Pogo Producing Co. ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να καταβάλλει τίμημα 1,8 δισ. δολ. σε ρευστό για την Northrock Resources, μια θυγατρική της Unocal στον Καναδά.

Κέρδη αποκόμισε η μετοχή της Procter & Gamble μετά την αναβάθμισή της από την Prudential Equity Group σε ”overweight” από ”neutral weight”, η οποία επισήμανε ότι η εταιρία θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη και ισχυρότερη μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Gillette Co.

Ανοδικά κινήθηκε η μετοχή της DuPont, με αφορμή τα θετικά σχόλια της Deutsche Bank η οποία διατήρησε τη σύσταση ”αγοράς”, επισημαίνοντας ότι οι επενδυτές δεν έχουν ακόμη αναγνωρίσει την ”εν εξελίξει μετατροπή” της εταιρίας σε μία επιχείρηση με υψηλή ανάπτυξη και αποδόσεις.

Ενισχύθηκε η μετοχή της Mylan Laboratories η οποία ανακοίνωσε ότι τα κέρδη ανά μετοχή κατά το προηγούμενο τρίμηνο ήταν τουλάχιστον 24 σεντς, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για 19 σεντς.

Κέρδη αποκόμισαν οι τίτλοι εταιριών πρώτων υλών καθώς οι τιμές του χρυσού και του χαλκού σημείωσαν άνοδο.

Σε επίπεδο κλάδων την άνοδο ”οδήγησαν” οι εταιρίες τεχνολογίας με τις επιχειρήσεις ημιαγωγών, Διαδικτύου και πληροφορικής να εμφανίζουν τα μεγαλύτερα κέρδη.

Παράλληλα, η υποχώρηση των πετρελαϊκών τιμών είχε θετικό αντίκτυπο στις μετοχές αεροπορικών εταιριών. Αντίθετα, πιέσεις ασκήθηκαν στις μετοχές εταιριών ενέργειας και παρεμφερών υπηρεσιών.

To δικαίωμα του ΟΤΕ ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στα 9,87 δολάρια, αποκομίζοντας κέρδη 2,81%, ενώ το ADR της Εθνικής Τράπεζας ενισχύθηκε 0,56%, στα 7,15 δολάρια. Οριακή ενίσχυση 0,04% για το δικαίωμα ης 3Ε, στα 27,40 δολάρια.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 10.519,72 μονάδες με κέρδη 0,68%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινήθηκε ανοδικά κατά 1,07%, στις 2.135,43 μονάδες και ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,63%, στις 1.219,44 μονάδες.

Ανοδικά κινήθηκαν οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε 0,19% στις 5.242,40 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη αποκόμισε κέρδη 1,42% και διαμορφώθηκε σε υψηλό 38 μηνών και συγκεκριμένα στις 4.663,38 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε άνοδο κατά 0,49% στις 4.321,56 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο 2002.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v