Συνεργασία FTSE - Nasdaq με νέους δείκτες στις ΗΠΑ

Ο FTSE και το χρηματιστήριο του Nasdaq ανακοίνωσαν την έναρξη μιας σειράς νέων δεικτών, που στοχεύουν στο να προσφέρουν στους επενδυτές μια καλύτερη εικόνα των τάσεων στις τεχνολογικές μετοχές της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς.

του Andrei Postelnicu στη Νέα Υόρκη

Ο FTSE και το χρηματιστήριο του Nasdaq ανακοίνωσαν την έναρξη μιας σειράς νέων δεικτών, που στοχεύουν στο να προσφέρουν στους επενδυτές μια καλύτερη εικόνα των τάσεων στις τεχνολογικές μετοχές της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς.

Οι τέσσερις δείκτες ”σπάνε” τις 3.200 εταιρίες που είναι εισηγμένες στον Nasdaq σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή τους κεφαλαιοποίηση και περιλαμβάνουν τον δείκτη FTSE Nasdaq 500, μαζί με έναν δείκτη μεγάλης, μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης.

Η εκκίνηση των νέων δεικτών σηματοδοτεί νέα ώθηση στις ΗΠΑ για τον FTSE, ο οποίος ανήκει από κοινού στους Financial Times και στο London Stock Exchange. Επίσης, αντανακλά την προσπάθεια του Nasdaq να προωθήσει την αγορά μέσω δεικτών, σε μια χρονική συγκυρία εντεινόμενου ανταγωνισμού μεταξύ των χρηματιστηρίων στις ΗΠΑ.

Το New York Stock Exchange, ο πολύ μεγαλύτερος ανταγωνιστής του Nasdaq, ξεκίνησε τη δική του προσπάθεια προώθησης των δεικτών που βασίζονται στην αγορά του NYSE, τη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου με τη μεγαλύτερη ρευστότητα. Πέρυσι, ο όμιλος media Dow Jones προχώρησε σε σχετική συνεργασία με την εταιρία παροχής δεικτών Wilshire Associates.

O Mark Makepeace, γενικός διευθυντής του FTSE, δήλωσε ότι η συνεργασία της εταιρίας του με τον Nasdaq αποσκοπεί στη σύνδεση κεφαλαίων ύψους 1 δισ. δολ. με τους νέους δείκτες εντός της επόμενης διετίας, μέσω μιας ”ευρείας γκάμας αμοιβαίων κεφαλαίων που συνδέονται με τους δείκτες”. Πρόσθεσε ότι τόσο ο FTSE όσο και ο Nasdaq είναι πεπεισμένοι για την επίτευξη του στόχου και επεσήμανε ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι ήδη ”εντυπωσιακά θετικό”.

Η σειρά των δεικτών θα προσφέρει στους επενδυτές για πρώτη φορά την ευκαιρία να παρακολουθούν σε βάθος την αγορά των τεχνολογικών εταιριών, όπως τόνισαν και οι δύο εταιρίες. Ο δείκτης Nasdaq Composite, ο γνωστότερος δείκτης της πορείας της αγοράς, επηρεάζεται κατά πολύ από τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Microsoft και η Intel, ενώ ο δείκτης Nasdaq 100 θεωρείται από πολλούς διαχειριστές κεφαλαίων ως πολύ ”περιορισμένος”.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v