Μετριάστηκαν οι πιέσεις στις αγορές μετά το σοκ

Σταθεροποιητικά κινείται η Wall Street, έχοντας καλύψει μεγάλο μέρος των απωλειών που κατέγραφε νωρίτερα μετά την ανακοίνωση για τις επιθέσεις στο Λονδίνο. Με απώλειες, οι οποίες περιορίστηκαν, έκλεισαν οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Εκ νέου κάτω των 60 δολαρίων το πετρέλαιο, πιέσεις στη στερλίνα, οριακά χαμηλότερα ο χρυσός, κέρδη για ομόλογα.

Σταθεροποιητικά κινείται η Wall Street, έχοντας καλύψει μεγάλο μέρος των απωλειών που κατέγραφε νωρίτερα μετά την ανακοίνωση για το πολλαπλό τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο. Με απώλειες, οι οποίες περιορίστηκαν, έκλεισαν οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές.

Ειδικότερα, οι εκρήξεις στο δίκτυο του μετρό και η ανατίναξη του βρετανικού λεωφορείου έθεσαν την πόλη του Λονδίνου σε κατάσταση χάους, ενώ ο βρετανός Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θεωρεί πως η τρομοκρατική επίθεση σχεδιάστηκε ώστε να συμπίπτει με την Σύνοδο της G8 στη Σκοτία.

”Οι άνθρωποι γνωρίζουν τον κίνδυνο αλλά όταν η πραγματικότητα ”χτυπά”, τότε η αρχική αντίδραση των αγορών είναι προφανές ότι θα είναι αρνητική” επισήμανε ο Jeffrey Schappe, ανώτερο στέλεχος της BB&T Asset Management Inc.. ”Η οικονομία εδώ είναι ισχυρή και οι εταιρίες θα συνεχίσουν τη δουλειά τους” πρόσθεσε.

Σημαντική ενίσχυση εμφανίζουν οι τιμές των αμερικανικών και ευρωπαϊκών κρατικών 10ετών ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς treasury υποχωρεί στο 4,01% από το 4,07% που βρισκόταν αργά την Τετάρτη.

Την ίδια στιγμή, η στερλίνα συνεχίζει να υποχωρεί στις διεθνείς αγορές, με την ισοτιμία της έναντι του δολαρίου να υποχωρεί στα 1,7446 δολάρια.

Εν τω μεταξύ, έντονη μεταβλητότητα καταγράφεται στην τιμή του ”μαύρου χρυσού” η οποία έχει επανέλθει εκ νέου κάτω από τα επίπεδα των 60 δολαρίων ανά βαρέλι.

Ειδικότερα, από τα επίπεδα-ρεκόρ των 62 δολαρίων το βαρέλι νωρίς το πρωί, η είδηση για τις απανωτές εκρήξεις στο Λονδίνο οδήγησε σε υποχώρηση πλέον του 7% στα 57 δολάρια, για να ανακάμψει και πάλι στα επίπεδα των 60 δολαρίων το βαρέλι, ενώ αυτήν την ώρα κινείται στα 59,40 δολάρια.

Οριακά πτωτικά κινείται η τιμή του χρυσού που διαμορφώνεται στα 423,45 δολάρια ανά ουγκιά, ενώ νωρίτερα εκτινάχθηκε στα 426,50 δολάρια.

Πιέσεις δέχονται οι μετοχές ασφαλιστικών εταιριών παρά το γεγονός ότι συνήθως οι τρομοκρατικές επιθέσεις δεν περιλαμβάνονται στα συμβόλαιά τους. Ανάλογη εικόνα παρουσιάζουν μετοχές του κλάδου αεροπορικών εταιριών λόγω των ανησυχιών ότι οι νέες επιθέσεις θα επηρεάσουν αρνητικά τον τουρισμό.



Αντίθετα, ενδιαφέρον εκδηλώνεται για μετοχές εταιριών τεχνολογίας που ειδικεύονται στα συστήματα ασφαλείας όπως η Digital Recorders και η Isonics.

Υποχώρηση εμφανίζει η Alcoa η οποία μετά τη λήξη της συνεδρίασης ”ανοίγει” την περίοδο των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 10.263 μονάδες με απώλειες 0,07%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq ενισχύεται 0,16%, στις 2.071 μονάδες και ο S&P 500 υποχωρεί κατά 0,16%, στις 1.193 μονάδες.

Σε ό,τι αφορά τις βασικές ευρωπαϊκές αγορές, οι απώλειες από το αρχικό σοκ των επιθέσεων περιορίστηκαν στο κλείσιμο. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε 1,36% στις 5.158,30 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση 1,85% στις 4.530,18 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε στις 4.220,62 μονάδες με απώλειες 1,39%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v