”Είμαστε όλοι λονδρέζοι” λένε οι ηγέτες του κόσμου

Την αλληλεγγύη του προς τον βρετανικό λαό που δοκιμάζεται εξέφρασε τόσο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, George Bush, όσο και οι υπόλοιποι ευρωπαίοι ηγέτες, στο πλαίσιο της Συνόδου της G8 στη Σκοτία, τη στιγμή που τα μέτρα ασφαλείας σε ολόκληρη την Ευρώπη ενισχύονται.

”Είμαστε όλοι λονδρέζοι” λένε οι ηγέτες του κόσμου
Την αλληλεγγύη του προς τον βρετανικό λαό που δοκιμάζεται εξέφρασε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, George Bush, σε δηλώσεις του στο πλαίσιο της Συνόδου της G8 στη Σκοτία.

Ο αμερικανός Πρόεδρος επεσήμανε ότι ”είναι απίστευτό ότι η τρομοκρατική επίθεση συμπίπτει με τις εργασίες της G8 για την καταπολέμηση της φτώχειας και της πείνας στον πλανήτη”.

Ο κ. Bush τόνισε: ”Δεν θα υποκύψουμε στους τρομοκράτες”.

Εν τω μεταξύ, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο, ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Τζ. Πιζάνου δήλωσε ότι όλη η Ευρώπη βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού. Ιδιαίτερα στην Ιταλία, αυξήθηκε προληπτικά στο μέγιστο το επίπεδο επιφυλακής στα αεροδρόμια.

Στη Γαλλία, η κινητοποίηση της κυβέρνησης ήταν άμεση, με το υπουργικό συμβούλιο να συγκαλείται επειγόντως υπό τον πρωθυπουργό Ντομινίκ ντε Βιγιεπέν, ο οποίος και γνωστοποίησε πως η χώρα κηρύχθηκε σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής.

Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τον Τόνι Μπλερ, δηλώνοντας τρομοκρατημένος από τις εικόνες πανικού στο Λονδίνο. ”Είμαστε σε αυτήν την περίσταση όλοι Λονδρέζοι” δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος του Παρισιού Μπερτράν Ντελανοέ, ο οποίος επέστρεψε στο Παρίσι από τη Σιγκαπούρη, όπου την Τετάρτη ανατέθηκε στο Λονδίνο η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012.

Αντίστοιχη ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας υπήρξε και στα δημόσια μέσα μεταφοράς του Βερολίνου, ενώ και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας ανακοίνωσε την ενεργοποίηση όλων των έκτακτων μέτρων ασφαλείας.

Δήλωση του Προέδρου Barroso για τις επιθέσεις στο Λονδίνο

---- Δήλωση Μπαρόζο

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής José Manuel Barroso απευθυνόμενος σήμερα στο Gleneagles, μετά τις πολλαπλές εκρήξεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια τρομοκρατικής επίθεσης στο Λονδίνο, είπε τα εξής:

”Θέλω να εκφράσω τη βαθύτατη λύπη μου, τα συλλυπητήριά μου και τη συμπαράσταση στις οικογένειες των αθώων θυμάτων, γι’ αυτή την απαράδεκτη και αδικαιολόγητη επίθεση.

Είναι μια επίθεση εναντίον του λαού της Βρετανίας, εναντίον της δημοκρατίας και μια επίθεση εναντίον των θεμελιωδών ελευθεριών που αποτελούν το επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι πολίτες όλης της Ευρώπης συμμερίζονται το πένθος του λαού της Βρετανίας, και συναισθανόμαστε το γεγονός ότι κάθε κράτος μέλος και ανά πάσα στιγμή, είναι ευάλωτο μπροστά σε παρόμοια απειλή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσφέρει υποστήριξη και βοήθεια προς τις βρετανικές αρχές για να αντεπεξέλθουν σε αυτή την αποτρόπαια πράξη. Πρέπει να δείξουμε όλοι μαζί ότι είμαστε αποφασισμένοι να καταπολεμήσουμε κάθε μορφής τρομοκρατία.

Σε μια περίοδο όπου όλοι οι παγκόσμιοι ηγέτες συνέρχονται για να καταπολεμήσουν την ένδεια, δεν μπορούμε να αφήσουμε τη γλώσσα της βίας να κυριαρχήσει. Οι σημερινές επιθέσεις ενισχύουν τον επείγοντα χαρακτήρα της παγκόσμιας αλληλεγγύης και δράσης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμπαραταχθεί με το βρετανικό λαό εναντίον της τρομοκρατίας, θα υψώσουμε το ανάστημά μας για να προασπίσουμε την ελευθερία και τη δημοκρατία.

Είναι καθήκον μου να βεβαιώσω το λαό της Βρετανίας και τους λαούς της Ευρώπης, ότι δεν θα υπάρξει ασφαλές καταφύγιο για τους τρομοκράτες και την τρομοκρατία πουθενά στην Ευρωπαϊκή Ένωση”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v