Wall: Απώλειες λόγω πετρελαίου

Απώλειες κατέγραψε η Wall Street καθώς η εκτίναξη των τιμών του ”μαύρου χρυσού” σε επίπεδα-ρεκόρ πάνω από τα 61 δολ. επέτεινε τις ανησυχίες των επενδυτών ότι τα υψηλότερα ενεργειακά κόστη θα περικόψουν τόσο την εταιρική κερδοφορία όσο και την ανάπτυξη της οικονομίας. Κέρδη στην Ευρώπη.

Απώλειες κατέγραψε η Wall Street καθώς η εκτίναξη των τιμών του ”μαύρου χρυσού” σε επίπεδα-ρεκόρ πάνω από τα 61 δολ. επέτεινε τις ανησυχίες των επενδυτών ότι τα υψηλότερα ενεργειακά κόστη θα περικόψουν τόσο την εταιρική κερδοφορία όσο και την ανάπτυξη της οικονομίας. Κέρδη στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, οι τιμές του αργού πετρελαίου στην αγορά της Νέας Υόρκης έφθασαν μέχρι το υψηλό των 61,35 δολαρίων ανά βαρέλι εν μέσω ανησυχιών για τυφώνες που απειλούν να διακόψουν τις παραγωγικές διαδικασίες.

Παράλληλα, η ανακοίνωση της Challenger Gray & Christmas ότι οι απολύσεις στις ΗΠΑ έφθασαν τον Ιούνιο σε υψηλό 17 μηνών εντείνει τις ανησυχίες για τις ”αντοχές” της οικονομίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αγορά κινούνταν σταθεροποιητικά καθώς αρκετοί επενδυτές τηρούσαν στάση αναμονής ενόψει της περιόδου ανακοινώσεων αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου που ξεκινά την Πέμπτη.

Πιέσεις δέχθηκαν μετοχές εταιριών ενέργειας όπως η Exxon Mobil και η Chevron Texaco, παρά την σημαντική άνοδο του πετρελαίου. Την Τρίτη ο δείκτης των εν λόγω εταιριών άγγιξε το υψηλό όλων των εποχών, ενώ από την αρχή του έτους αποκομίζει κέρδη 23%.

Πτωτικά κινήθηκαν μετοχές του κλάδου εστιατορίων όπως η Darden Restaurants και η IHOP Corp μετά τα σχόλια αναλυτή της Raymond James ότι οι υψηλές πετρελαϊκές τιμές θα περιορίσουν τη δυνατότητα κατανάλωσης των πελατών τους. Παράλληλα οι μετοχές του κλάδου υποβαθμίστηκαν σε ”outperform” από ”strong buy”.

Υποχώρηση εμφάνισε ο τίτλος της General Electric με αφορμή την ανακοίνωση ότι η εμπορική μονάδα της θα αγοράσει εξοπλισμό 1 δισ. δολαρίων από την CIT Group.

Αρνητική η εικόνα της Morgan Stanley μετά την είδηση ότι ο John Mack που επέστρεψε στην εταιρία ως διευθύνων σύμβουλος θα λαμβάνει τουλάχιστον 25 εκατ. δολάρια ετησίως.

Ανοδικά κινήθηκε η μετοχή της American International Group η οποία ανακοίνωσε ότι ο πρώην πρόεδρος της SEC Arthur Levitt ανέλαβε τη θέση του ειδικού συμβούλου στο Διοικητικό της Συμβούλιο.



Κέρδη για την μετοχή της Amgen Inc. Η μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρία βιοτεχνολογίας ανακοίνωσε ότι τα αποτελέσματα ερευνών για το σκεύασμά της Aranesp κατά της αναιμίας ήταν θετικά.

Ενίσχυση για τον τίτλο της DaimlerChrysler η οποία μετά τις General Motors και Ford Motor προσφέρει σημαντικές εκπτώσεις στους υπαλλήλους της.

Το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας υποχώρησε 0,71%, στα 6,95 δολάρια, ενώ το ADR του ΟΤΕ σημείωσε πτώση 0,72%, στα 9,64 δολάρια. Κέρδη 0,70% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 27,48 δολάρια.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 10.270,68 μονάδες με απώλειες 0,97%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινήθηκε πτωτικά κατά 0,49%, στις 2.068,65 μονάδες και ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,83%, στις 1.194,94 μονάδες.

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο αποκόμισε κέρδη 0,76% στις 5.229,60 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 0,26% στις 4.615,49 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε άνοδο κατά 0,64% στις 4.279,95 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v