Η ανάκαμψη του αμερικανικού νομίσματος

Το αμερικανικό νόμισμα διέσπασε την ισοτιμία των 1,20 δολ. έναντι του ευρώ και την Τρίτη διαμορφωνόταν σε υψηλά 14 μηνών έναντι της στερλίνας, καθώς όλες οι μακροοικονομικές ανακοινώσεις συνηγορούν στο σενάριο της ισχυρής αμερικανικής οικονομίας. Τι λένε οι αναλυτές, πώς αντιδρούν οι αγορές στην ανάκαμψη του αμερικανικού νομίσματος.

του Philip Coggan, συντάκτη επενδύσεων των FT

Η έκθεση του Institute for Supply Management την περασμένη Παρασκευή αποδείχθηκε ”χρυσή” για το δολάριο. Το αμερικανικό νόμισμα διέσπασε την ισοτιμία των 1,20 δολ. έναντι του ευρώ και την Τρίτη διαμορφωνόταν σε υψηλά 14 μηνών έναντι της στερλίνας.

Ανακάμπτοντας στο 53,8 από τα επίπεδα του 51,4 τον Ιούνιο, ο δείκτης ISM υποδήλωσε ότι ο βιομηχανικός κλάδος στις ΗΠΑ έφθασε στο χαμηλότερο σημείο του κύκλου χωρίς να υποχωρήσει κάτω από το κρίσιμο επίπεδο του 50 (που σημαίνει μείωση της δραστηριότητας).

Αυτή η αντιστροφή στην τάση ωφέλησε το δολάριο με δύο τρόπους. Πρώτον, ενίσχυσε τις ελπίδες αυτών που πιστεύουν ότι η αμερικανική οικονομία βίωσε απλώς μια αδύναμη περίοδο. Αυτό λογικά θα πρέπει να αποτελεί ευνοϊκή είδηση για τα εταιρικά κέρδη και ως εκ τούτου, για τις μετοχές.

Ακόμη και οι απαισιόδοξοι αναλυτές έχουν αρχίσει να αλλάζουν τον τόνο των δηλώσεών τους. ”Θεωρούμε ακόμη ότι βρισκόμαστε σε έναν κόσμο όπου οι αναπτυξιακές προσδοκίες μειώνονται και είναι απογοητευτικές”, επισημαίνει ο David Bowers, αναλυτής της Merrill Lynch. ”Όμως η μείωση είναι μετριασμένη και δεν έχει την κλίμακα που θα απαιτούσε την υποβάθμιση του συνόλου του βιομηχανικού κλάδου”.

Η δεύτερη στήριξη για το δολάριο έρχεται από την άποψη ότι η βιομηχανική ανάκαμψη μαζί με την ισχυρή στεγαστική αγορά θα πείσουν τη Federal Reserve να συνεχίσει την πολιτική της νομισματικής σύσφιγξης. ”Τα πρόσφατα μακροοικονομικά στοιχεία ενισχύουν την άποψή μας ότι η Fed θα συνεχίσει να προχωρά σε αυξήσεις επιτοκίων έως ότου φθάσουν τα επίπεδα του 4,5% στις αρχές του επόμενου έτους”, αναφέρει ο Jan Loeys της JP Morgan.

Όμως, δέχονται αυτή την άποψη οι αγορές; ”Εκτιμούμε ότι η αγορά έχει αρχίσει να εφησυχάζει αναφορικά με τις προθέσεις της Fed”, τονίζει ο Percival Stanton, διαχειριστής της Baring Asset Management. ”Απέχουμε ακόμη πολύ από επίπεδα επιτοκίων που θα μπορούσαν να θεωρούνται ουδέτερα. Μέχρι στιγμής, όλα τα σημάδια δείχνουν ότι η Fed δεν ανησυχεί από την πρόσφατη συμπεριφορά της αγοράς ομολόγων και είναι πιθανό να συνεχίσει την πολιτική νομισματικής σύσφιγξης, κάτι που θα αποτελούσε ανεπιθύμητο σοκ για τις αγορές”.

Οι επενδυτές στρέφονται πλέον στα μισθολογικά στοιχεία της Παρασκευής. Μια αύξηση των θέσεων εργασίας πλέον των 200.000 θέσεων θα στηρίξει το story της ισχυρής οικονομίας και πιθανότατα θα ενισχύσει περαιτέρω το δολάριο. Όμως, ενδέχεται να αποτελέσει κρίσιμο τεστ για την αγορά των αμερικανικών κρατικών ομολόγων.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v