Lex: Καμπύλη αποδόσεων

Οι χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων μπορεί να προβληματίζουν τους κεντρικούς τραπεζίτες, αλλά σύμφωνα με τους πιστούς στην παράδοση, είναι καλή είδηση για τις μετοχές. Το ”μοντέλο Fed” υποστηρίζει ότι η απόδοση των κερδών (το αντίστροφο του δείκτη Ρ/Ε) θα έπρεπε να υποχωρεί μαζί με τις αποδόσεις των ομολόγων. Οι χαμηλές ομολογιακές αποδόσεις, λέει η θεωρία, καθιστούν τις μετοχές σχετικά ελκυστικές και ενισχύουν την αξία των μελλοντικών κερδών.

Οι χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων μπορεί να προβληματίζουν τους κεντρικούς τραπεζίτες, αλλά σύμφωνα με τους πιστούς στην παράδοση, είναι καλή είδηση για τις μετοχές.

Το ”μοντέλο Fed” υποστηρίζει ότι η απόδοση των κερδών (το αντίστροφο του δείκτη Ρ/Ε) θα έπρεπε να υποχωρεί μαζί με τις αποδόσεις των ομολόγων. Οι χαμηλές ομολογιακές αποδόσεις, λέει η θεωρία, καθιστούν τις μετοχές σχετικά ελκυστικές και ενισχύουν την αξία των μελλοντικών κερδών.

Ωστόσο, αυτοί οι μηχανισμοί είναι ευαίσθητοι. Οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών ομολόγων έχουν υποχωρήσει κατά 69 μονάδες βάσης σε σχέση με τα ανώτατα επίπεδα που κατέγραψαν το Μάρτιο. Σε εκείνη τη φάση, το P/E του δείκτη S&P 500 ήταν 19,2. Υποθέτοντας μια ονομαστική αύξηση κερδών της τάξεως του 6% και ένα σταθερό premium μετοχικού ρίσκου, η υποχώρηση των ομολογιακών αποδόσεων θα έπρεπε να είχε οδηγήσει σε ενίσχυση του δείκτη κατά 15%. Στην πραγματικότητα, η ενίσχυση διαμορφώθηκε μόλις σε 2%.

Η ικανότητα προβλέψεων του μοντέλου είναι αμφιλεγόμενη, ιδίως σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. Επίσης, παρά την ολοένα και αυξανόμενη χρήση του από τους αναλυτές, έχει ελαττώματα. Συγκρίνει μια ονομαστική αξία (τις αποδόσεις των ομολόγων) με μια πραγματική (τις αποδόσεις της εταιρικής κερδοφορίας). Στην πραγματικότητα, οι προσδοκίες για χαμηλότερο πληθωρισμό δεν μπορούν να αλλάξουν τον δείκτη Ρ/Ε μιας μετοχής αλλά επηρεάζουν την ονομαστική αύξηση των κερδών της εταιρίας.

Οπότε, πως θα πρέπει να εξετάσουν οι επενδυτές την πιθανότητα χαμηλότερων επιτοκίων; Μια απλή προσέγγιση είναι να χρησιμοποιήσουν υπόθεση για πραγματική αύξηση κερδοφορίας κατά 3% και πραγματικές αποδόσεις ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου που συνδέεται με τον πληθωρισμό έχει μειωθεί μόλις κατά 20 μονάδες βάσης από το Μάρτιο. Με αυτές τις υποθέσεις, ο δείκτης θα έπρεπε να έχει ενισχυθεί κατά μόλις 4%.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v