Τα άλματα της Google στον FT Global 500

Στην 59η θέση του FT Global 500, από την 279η, ”σκαρφάλωσε” η Google σε ένα τρίμηνο, γεγονός που αντανακλά την εντυπωσιακή ενίσχυση της τιμής της μετοχής της με κεφαλαιοποίηση άνω των 50 δισ. δολ. Ανοδος των εταιριών της Σαουδικής Αραβίας και πτώση των ιταλικών. Εκτός δείκτη οι Telecom Italia Mobile, Sun Microsystems και HJ Heinz.

του Philip Coggan στο Λονδίνο

Η εντυπωσιακή ενίσχυση της τιμής της μετοχής της Google θέτει την εταιρία internet μεταξύ των κορυφαίων 100 επιχειρήσεων του κόσμου, με χρηματιστηριακή κεφαλαιοποίηση άνω των 50 δισ. δολ. σύμφωνα με τον νέο πίνακα FT Global 500.

Οι επιχειρήσεις ιεραρχούνται ανάλογα με τη χρηματιστηριακή τους κεφαλαιοποίηση την 30ή Ιουνίου. Η προηγούμενη ιεράρχηση είχε εκπονηθεί την 31η Μαρτίου. Η Google αναρριχήθηκε από τη 279η θέση στην 59η εντός του τριμήνου.

Η General Electric διατηρεί την πρώτη θέση, ακολουθούμενη από την ExxonMobil, τη Microsoft και τη Citigroup. Ο πετρελαϊκός κολοσσός Royal Dutch/Shell, οι μέτοχοι του οποίου ενέκριναν την προηγούμενη εβδομάδα τη συγχώνευση των δυο εταιριών, ξεπέρασε την BP, καταλαμβάνοντας την 5η θέση.

Τρεις από τις πέντε μεγαλύτερες μεταβολές εντός του τριμήνου πραγματοποιήθηκαν από εταιρίες της Σαουδικής Αραβίας. Οι υψηλές πετρελαϊκές τιμές έχουν τροφοδοτήσει ένα ”κύμα” ρευστότητας στη χώρα, με το εγχώριο χρηματιστήριο να έχει ενισχυθεί κατά 65% από την αρχή του έτους, ενώ η προσφορά χρήματος εμφανίζεται ενισχυμένη κατά 21% το Μάιο, σε ετήσια βάση. Η μεγαλύτερη εταιρία της χώρας, η Saudi Basic Industries, συγκαταλέγεται πλέον στις 20 κορυφαίες στον κόσμο.

Δυο ιταλικές εταιρίες σημείωσαν τη μεγαλύτερη υποχώρηση στην ιεράρχηση: η ασφαλιστική Ras και η εταίρία μέσων ενημέρωσης του Silvio Berlusconi, Mediaset, αντανακλώντας την αδύναμη ανάπτυξη στη χώρα. Κάθε μια εκ των δύο υποχώρησε πλέον των 100 θέσεων.

Μια ακόμη επιχείρηση με σημαντική υποχώρηση είναι η ιαπωνική εταιρία λιανικών πωλήσεων Yokado. Οι μέτοχοί της αντέδρασαν με άσχημο τρόπο στον σχεδιασμό της για συγχώνευση με την, επίσης ιαπωνική, Seven-Eleven.

Διάφορες εταιρίες αποχώρησαν εντελώς από τον FT Global 500. Για ορισμένες, όπως η Telecom Italia Mobile, αυτό αντανακλά συγχώνευση, αλλά άλλες γνωστές εταιρίες, όπως η διαφημιστική MPP, η Sun Microsystems και η HJ Heinz, είδαν απλώς τις μετοχές τους να χάνουν την ελκυστικότητά τους στους επενδυτές.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v