Οι αγορές απορρόφησαν τους κραδασμούς

Με κέρδη ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η Wall Street καθώς μετά το αρχικό σοκ από τις επιθέσεις στο Λονδίνο οι επενδυτές εμφανίστηκαν πιο ψύχραιμοι και η αγορά κάλυψε το χαμένο έδαφος. Με απώλειες, οι οποίες όμως περιορίστηκαν, έκλεισαν οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Έντονη μεταβλητότητα στο πετρέλαιο, πιέσεις στη στερλίνα, σταθεροποιητικά ο χρυσός, κέρδη για ομόλογα.

Με κέρδη ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η Wall Street καθώς μετά το αρχικό σοκ από τις επιθέσεις στο Λονδίνο οι επενδυτές εμφανίστηκαν πιο ψύχραιμοι και η αγορά κάλυψε το χαμένο έδαφος. Με απώλειες, οι οποίες όμως περιορίστηκαν, έκλεισαν οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές.

Σύμφωνα με όσα επισημαίνουν αναλυτές, οι επενδυτές εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ότι οι σημερινές τρομοκρατικές επιθέσεις που αρχικά πανικόβαλλαν την αγορά δεν θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην οικονομία και την κερδοφορία.

Ειδικότερα, οι εκρήξεις στο δίκτυο του μετρό και η ανατίναξη του βρετανικού λεωφορείου, που σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία στοίχισαν τη ζωή σε 37 ανθρώπους, έθεσαν την πόλη του Λονδίνου σε κατάσταση χάους, ενώ ο Βρετανός Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θεωρεί πως η τρομοκρατική επίθεση σχεδιάστηκε ώστε να συμπίπτει με την Σύνοδο της G8 στη Σκοτία.

Έντονο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε τόσο για τα ευρωπαϊκά όσο και για τα αμερικανικά ομόλογα τα οποία ειδικά σε περιόδους κρίσης λειτουργούν ως ”ασφαλή καταφύγια”. Η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε στο 4,04%, ενώ στο 0,44% ενισχύονταν η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου αναφοράς και στο 0,66% του βρετανικού gilt.

Σημαντικές πιέσεις δέχθηκε η στερλίνα ωστόσο αργά την Πέμπτη η ισοτιμία της έναντι του δολαρίου υποχωρούσε κατά 0,09% στα 1,7434 δολάρια.

Εν τω μεταξύ, έντονη μεταβλητότητα εμφάνισε η τιμή του ”μαύρου χρυσού” η οποία επανήλθε εκ νέου πάνω από τα 60 δολάρια το βαρέλι λόγω των ανησυχιών για τα προβλήματα που ενδέχεται να προκαλέσει στην προσφορά η τροπική καταιγίδα Ντένις που απειλεί τον Κόλπο του Μεξικού.



Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα επίπεδα-ρεκόρ των 62 δολαρίων το βαρέλι νωρίς το πρωί, η είδηση για τις απανωτές εκρήξεις στο Λονδίνο οδήγησε την τιμή σε υποχώρηση πλέον του 7% στα 57 δολάρια, για να ανακάμψει και πάλι στα επίπεδα των 60 δολαρίων το βαρέλι, ενώ αργότερα βρέθηκε και πάλι χαμηλότερα.

Οριακά πτωτικά στα 423,35 δολάρια κινούνταν η τιμή του χρυσού που μετά την είδηση για τις τρομοκρατικές επιθέσεις εκτινάχθηκε μέχρι τα 426,50 δολάρια ανά ουγκιά.

Πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές ασφαλιστικών εταιριών παρά το γεγονός ότι συνήθως οι τρομοκρατικές επιθέσεις δεν περιλαμβάνονται στα συμβόλαιά τους. Ανάλογη εικόνα παρουσίασαν μετοχές του κλάδου αεροπορικών εταιριών λόγω των ανησυχιών ότι οι νέες επιθέσεις θα επηρεάσουν αρνητικά τον τουρισμό.

Στον αντίποδα, ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για μετοχές εταιριών τεχνολογίας που ειδικεύονται στα συστήματα ασφαλείας όπως η Digital Recorders και η Isonics.

Κέρδη αποκόμισαν εταιρίες του λιανικού εμπορίου μετά την ανακοίνωση του Διεθνούς Συμβουλίου Εμπορικών Κέντρων ότι οι πωλήσεις καταστημάτων που λειτουργούν τουλάχιστον ένα έτος εμφανίζουν αύξηση κατά 5,3%.

Το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας σημείωσε άνοδο 2,73%, στα 7,14 δολάρια, ενώ το ADR του ΟΤΕ κέρδισε 1,97%, στα 9,83 δολάρια. Μικρή ενίσχυση κατά 0,29% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 27,53 δολάρια.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 10.302,29 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,31%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq σημείωσε μικρή άνοδο κατά 0,34%, στις 2.075,66 μονάδες και ο S&P 500 αποκόμισε μικρά κέρδη 0,25%, στις 1.197,87 μονάδες.

Σε ό,τι αφορά τις βασικές ευρωπαϊκές αγορές, οι απώλειες από το αρχικό σοκ των επιθέσεων περιορίστηκαν στο κλείσιμο. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε 1,36% στις 5.158,30 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση 1,85% στις 4.530,18 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε στις 4.220,62 μονάδες με απώλειες 1,39%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v