Η επιστροφή των αναπτυξιακών μετοχών

Υπάρχουν σημαντικές αποδείξεις ότι η ισορροπία δυνάμεων στις χρηματιστηριακές αγορές γέρνει προς το αναπτυξιακό στιλ επενδύσεων. Όχι χωρίς να περάσει χρόνος, θα σχολίαζαν οι επενδυτές σε αναπτυξιακές μετοχές, μετά από πέντε χρόνια απαξίωσης που ακολούθησαν τη ”φούσκα” των μετοχών διαδικτύου.

του Philip Coggan, συντάκτη επενδύσεων των FT

Υπάρχουν σημαντικές αποδείξεις ότι η ισορροπία δυνάμεων στις χρηματιστηριακές αγορές γέρνει προς το αναπτυξιακό στιλ επενδύσεων. Όχι χωρίς να περάσει χρόνος, θα σχολίαζαν οι επενδυτές σε αναπτυξιακές μετοχές, μετά από πέντε χρόνια απαξίωσης που ακολούθησαν τη ”φούσκα” των μετοχών διαδικτύου.

Οι επενδυτές σε αναπτυξιακές μετοχές τείνουν να αναζητούν εταιρίες, τα κέρδη ή τα μερίσματα των οποίων αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά εντός των επερχόμενων ετών. Στον αντίποδα, οι επενδυτές σε μετοχές ”αξίας” (value investors) τείνουν να αναζητούν τίτλους που δείχνουν φθηνοί, σύμφωνα με μετρήσεις όπως η μερισματική απόδοση και ο δείκτης Ρ/Ε, συχνά επειδή η εταιρία δεν συγκαταλέγεται στις τρέχουσες προτιμήσεις της αγοράς.

Η εικόνα δεν είναι ξεκάθαρη. Όμως η Dresdner Kleinwort Wasserstein αναφέρει ότι μια από τις τρεις αποδοτικότερες επενδυτικές στρατηγικές σε όλο τον κόσμο τον Ιούνιο ήταν με βάση τα κέρδη ανά μετοχή. Στον αντίποδα, μια από τις τρεις χειρότερες επενδυτικές στρατηγικές εντός του διαστήματος αυτού ήταν οι τοποθετήσεις σε μετοχές υψηλής απόδοσης (μια κλασική προσέγγιση των επενδυτών αξίας).

Η μακρά περίοδος υπεραπόδοσης από τις μετοχές αξίας σημαίνει ότι τα spread στις αποτιμήσεις μεταξύ διαφορετικών κλάδων έχει συρρικνωθεί έντονα. Σύμφωνα με την State Street Global Markets, οι αναπτυξιακές μετοχές διαπραγματεύονται με το χαμηλότερο premium αποτίμησης των τελευταίων 15 ετών.

Σε μια τέτοια φάση, είναι εύκολο να μπερδευτούν οι δυο κατηγορίες. Άλλωστε, πλέον μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι οι αναπτυξιακές μετοχές συγκαταλέγονται πλέον στην κατηγορία αξίας, λόγω της φθηνής τους αποτίμησης συγκριτικά με τα ιστορικά δεδομένα.

Ως εκ τούτου, η εξέταση της απόδοσης των διαφορετικών προσεγγίσεων δεν παρουσιάζει ξεκάθαρη εικόνα. Σύμφωνα με την Style Research, για παράδειγμα, οι αμερικανικές μετοχές αξίας υποαπέδωσαν στους περισσότερους κλάδους τον Ιούνιο αλλά υπεραπέδωσαν στην Αγγλία.

Ορισμένες από αυτές τις ανωμαλίες μπορούν να εξηγηθούν από την ισχύ των μετοχών πετρελαϊκών και κτηματομεσιτικών εταιριών. Αυτές τείνουν να έχουν χαμηλό δείκτη ”beta”, με άλλα λόγια να εμφανίζουν μικρότερη μεταβλητότητα σε σχέση με το σύνολο της αγοράς.

Ως εκ τούτου, τείνουν να αντιμετωπίζονται ως μετοχές ”αμυντικού” χαρακτήρα και να κατηγοριοποιούνται στο στρατόπεδο των μετοχών αξίας. Όμως η ενίσχυση των τιμών τόσο του πετρελαίου όσο και στη στεγαστική αγορά σημαίνει ότι οι προβλέψεις για την κερδοφορία των εταιριών αυτών αναθεωρούνται σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα. Ως εκ τούτου, οι κλάδοι αυτοί επιδεικνύουν χαρακτηριστικά αναπτυξιακών μετοχών.

Η πραγματική επανάσταση για τους επενδυτές σε αναπτυξιακές μετοχές θα συμβεί όταν αρχίσουν να υπεραποδίδουν οι τεχνολογικές μετοχές. Αυτό δεν συνέβη τον Ιούνιο ή καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του έτους. Όμως, εάν τα οικονομικά στοιχεία συνεχίσουν να βελτιώνονται, ο τεχνολογικός κλάδος δεν αποκλείεται να οδηγηθεί σε ράλι στο δεύτερο εξάμηνο.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v