Η πορεία των επιτοκίων ”προβλημάτισε ” τη Wall

Μικτά πρόσημα στο κλείσιμο για τη Wall Street, καθώς τα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας προκάλεσαν ανησυχίες για την ανοδική πορεία των επιτοκίων, αντισταθμίζοντας το θετικό κλίμα που δημιούργησαν τα κέρδη της Honeywell International και οι θετικές εκτιμήσεις της General Electric. Άνοδος στην Ευρώπη.

Μικτά πρόσημα στο κλείσιμο για τη Wall Street, καθώς τα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας προκάλεσαν ανησυχίες για την ανοδική πορεία των επιτοκίων, αντισταθμίζοντας το θετικό κλίμα που δημιούργησαν τα κέρδη της Honeywell International και οι θετικές εκτιμήσεις της General Electric. Άνοδος στην Ευρώπη.

Η οικονομία των ΗΠΑ παρήγαγε τον Απρίλιο 274.000 νέες θέσεις εργασίας, διαψεύδοντας ευχάριστα τους αναλυτές που περίμεναν 174.000 νέες θέσεις εργασίας.

Την ίδια στιγμή, η ανεργία παρέμεινε αμετάβλητη στο 5,2% στο υπό εξέταση διάστημα, ενώ ενισχυμένα κατά 0,3% εμφανίζονται και τα μέσα ωρομίσθια στις ΗΠΑ.

Οι επενδυτές αντέδρασαν θετικά στην είδηση, ωστόσο δεν έλειψαν οι πιέσεις λόγω των ανησυχιών ότι τα αμερικανικά επιτόκια θα συνεχίσουν να αυξάνονται, γεγονός που σε συνδυασμό με την ανοδική κίνηση του πετρελαίου περιέκοψε τα κέρδη της αγοράς.

”Είναι ευχάριστο να βλέπουμε αύξηση της απασχόλησης ωστόσο τα ερωτήματα σχετικά με τον πληθωρισμό έρχονται πλέον περισσότερο στο προσκήνιο”, ανέφερε ο Kurt Brunner της Swarthmore Group.

Οι εν λόγω ανησυχίες είχαν αρνητικό αντίκτυπο σε μετοχές τραπεζών και χρηματοοικονομικών ομολόγων όπως η Bank of America και η Wachovia Corp., καθώς τα υψηλότερα επιτόκια μειώνουν την αξία των ομολόγων που κατέχουν τράπεζες, χρηματιστηριακές και ασφαλιστικές.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε η μετοχή της Honeywell International, η οποία παρείχε σημαντική στήριξη στον Dow, ενώ μεταξύ των blue chips που αποκόμισαν κέρδη ήταν και η Boeing μετά την ανακοίνωση ότι ανέλαβε παραγγελία ύψους 2,16 δισ. δολαρίων από την Northwest Airlines.

Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές της Walt Disney και της Pixar, μετά την ενισχυμένη κερδοφορία που παρουσίασε η δεύτερη, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Θετική η εικόνα της General Electric η οποία ανακοίνωσε ότι αναμένει κέρδη ανά μετοχή της τάξεως των 43-45 σεντς έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων για 42-44 σεντς.

Υποχώρηση εμφάνισε η μετοχή της UTStarcom Inc, ο μεγαλύτερος προμηθευτής ασύρματων τηλεφώνων στην Κίνα, μετά την ανακοίνωση ότι θα προχωρήσει σε περικοπή 1.400 θέσεων εργασίας καθώς η ζήτηση στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου παρουσιάζει κάμψη μεγαλύτερη της αναμενόμενης.

Πτώση για την H&R Block, η οποία προέβλεψε ότι η κερδοφορία κατά το τρέχον έτος θα διαμορφωθεί κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας υποχώρησε κατά 0,29%, στα 6,85 δολάρια, ενώ το ADR του ΟΤΕ σημείωσε μικρή πτώση 0,11%, στα 9,21 δολάρια. Υποχώρηση 0,11% κατέγραψε το δικαίωμα της 3Ε, στα 27,16 δολάρια.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones διαμορώθηκε στις 10.345,40 μονάδες οριακά ενισχυμένος κατά 0,05%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq έκλεισε στις 1.967,35 μονάδες με μικρά κέρδη 0,28%, ενώ ο S&P υποχώρησε κατά 0,11% στις 1.171,35 μονάδες.

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε στις 4.918,90 μονάδες με κέρδη 0,34%, ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 0,27% στις 4.311,06 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,35% στις 4.033,46 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v