”Σκουπίδια” τα ομόλογα General Motors και Ford

Η S&P υποβάθμισε ομόλογα ύψους 290 δισ. δολαρίων της General Motors και της Ford Motor σε επίπεδο junk, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση στις αγορές και πλήττοντας ”θανάσιμα” τις δύο μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες των ΗΠΑ.

”Σκουπίδια” τα ομόλογα General Motors και Ford
Η Standard & Poor’s υποβάθμισε 290 δισ. δολάρια ομόλογα της General Motors και της Ford Motor σε επίπεδο junk, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση στην αγορά και πλήττοντας ”θανάσιμα” τις δύο μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες των ΗΠΑ, που πιέζονται ήδη έντονα από τον ανταγωνισμό.

Οι υποβαθμίσεις, που είναι οι μεγαλύτερες στο είδος τους, πίεσαν χαμηλότερα τις μετοχές και το δολάριο, ενώ τα ”καταφύγια” των αμερικανικών ομολόγων εκτινάχθηκαν.

Με βαθμό junk, που μεταφράζεται σε ”σκουπίδια” και αντιστοιχεί σε κερδοσκοπική βαθμίδα αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας, μειώνεται η δυνατότητα των αυτοκινητοβιομηχανιών να αντλήσουν κεφάλαια.

Οι μετοχές και τα ομόλογα των δύο εταιριών υποχώρησαν 5% και το κόστος προστασίας των χρεογράφων της Ford και της GM εκτινάχθηκε. Η υποβάθμιση ήταν αναμενόμενη στις αγορές αλλά πραγματοποιήθηκε πολύ νωρίτερα απ’ όσο αναμενόταν.

Οι δύο όμιλοι διανύουν πολύ δύσκολη περίοδο, καθώς πιέζονται από το ασφαλιστικό και το κόστος περίθαλψης των εργαζομένων, από την εκτίναξη στις τιμές πρώτων υλών, αλλά και από τον έντονο ανταγωνισμό ξένων βιομηχανιών, που αποκτούν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στην αμερικανική αγορά.

Η S&Ρ έκοψε δύο βαθμούς από την GM στο BB από BBB-, ενώ η Ford έπεσε έναν βαθμό, στο BB+ από BBB-. Με την κίνηση αυτή υποβαθμίζονται χρεόγραφα συνολικού ύψους 375 δισ. δολαρίων, 200 δισ. δολ. εκ των οποίων της GM, και αυξάνει το κόστος δανεισμού των αυτοκινητοβιομηχανιών.

Η GM και η Ford, που διαθέτουν συνολική κεφαλαιοποίηση 36 δισ. δολ., είναι οι μεγαλύτερες εταιρίες στην ιστορία των οποίων η πιστοληπτική ικανότητα υποβαθμίζεται σε επίπεδο υψηλής απόδοσης – υψηλού κινδύνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v