Τι μας επιφυλάσσει η Fed;

Εάν η Federal Reserve αυξήσει τα επιτόκια στο 4% έως το τέλος του έτους, όπως πιστεύει η ING Barings, ή το 2006, όπως δείχνουν τα Συμβόλαια στο Chicago Mercantile Exchange τότε ανοίγεται δρόμος... λαμπρός για όσους αναλάβουν δολαριακό ρίσκο. Ωστόσο, ο Stephen Roach της Morgan Stanley πιστεύει ότι η πρόσφατη κίνηση της Fed ίσως είναι η τελευταία.

του Philip Coggan, συντάκτη επενδύσεων των FT

Η Federal Reserve μπορεί να αύξησε τα αμερικανικά βραχυπρόθεσμα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, όπως αναμενόταν, διατηρώντας παράλληλα την αναφορά σε ”μετριασμένο ρυθμό” μελλοντικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, δεν άφησε όμως ξεκάθαρα σημάδια για τις χρονικές στιγμές των μελλοντικών αυξήσεων.

Το παράγωγο συμβόλαιο των Fed funds που διαπραγματεύεται στο Chicago Board of Trade αποτυπώνει αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης στις δύο επόμενες συνεδριάσεις της Fed. Το συμβόλαιο στο Chicago Mercantile Exchange ”δείχνει” ότι τα επιτόκια θα ανέλθουν στο 3,75% έως το τέλος του έτους και στο 4% έως το τέλος του 2006.

Όμως, ορισμένοι εκτιμούν ότι σύντομα η Fed θα αναγκασθεί να αλλάξει ρότα ”διαβάζοντας” τις αυξανόμενες ενδείξεις οικονομικής επιβράδυνσης. Ο Stephen Roach της Morgan Stanley πιστεύει ότι η πρόσφατη κίνηση ενδέχεται να είναι η τελευταία αύξηση επιτοκίων στον τρέχοντα κύκλο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής. ”Εάν η αμερικανική οικονομία ήταν όντως υγιής, η Fed θα έπρεπε να οδηγεί τα επιτόκια προς τη ζώνη του 5%-5,5%”.

Ωστόσο, άλλοι θεωρούν ότι οι πρόσφατες ενδείξεις οικονομικής επιβράδυνσης αποτελούν παροδικό φαινόμενο και με τις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις η Fed έχει πολλή δουλειά ακόμη.

Η ING Barings αναφέρει: ”Πιστεύουμε πως η Fed, κατά πάσα πιθανότητα ορθώς, θα εργαστεί βάσει της υπόθεσης ότι οι εξελίξεις στις αγορές εργασίας, σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες ενεργειακές τιμές, θα οδηγήσουν σε ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης. Ως εκ τούτου, η οικονομική ανάπτυξη ενδέχεται να ανακάμψει στο τρίτο τρίμηνο. Σε συνδυασμό με την ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων, αυτό σημαίνει ότι τα επιτόκια μπορεί να ενισχυθούν στο 4% έως το τέλος του έτους”.

Εάν η άποψη της Barings αποδειχθεί σωστή, θα στηριχθεί περαιτέρω το δολάριο. Τα επιτόκια των ΗΠΑ είναι πλέον 1% υψηλότερα από αυτά της ευρωζώνης και η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου κατά 0,80% υψηλότερα από τα γερμανικά κρατικά ομόλογα. Οι επενδυτές που θα αναλάβουν δολαριακό ρίσκο, λογικά θα αμειφθούν.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v