Πληθωρισμός και πετρέλαιο πιέζουν τη Wall

Πιέσεις δέχονται οι μετοχικοί τίτλοι στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, καθώς το επενδυτικό κλίμα υπονομεύεται από τη νέα άνοδο των πετρελαϊκών τιμών, αλλά και από τις πληθωριστικές ανησυχίες που αναζωπυρώνονται μετά την ανακοίνωση των σημερινών macro.

Πιέσεις δέχονται οι μετοχικοί τίτλοι στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, καθώς το επενδυτικό κλίμα υπονομεύεται από τη νέα άνοδο των πετρελαϊκών τιμών, αλλά και από τις πληθωριστικές ανησυχίες που αναζωπυρώνονται μετά την ανακοίνωση των σημερινών macro.

Ειδικότερα, το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε την υποχώρηση του προσωπικού εισοδήματος κατά 2,3% έναντι ενίσχυσης κατά 3,7% στην προηγούμενη αποτύπωση. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υποχώρηση των τελευταίων 11 ετών.

Εν τω μεταξύ, αμετάβλητες παρέμειναν οι καταναλωτικές δαπάνες έναντι της προηγούμενης μέτρησης του μεγέθους, οπότε και είχαν ενισχυθεί κατά 0,8%.

Ωστόσο, οι τιμές καταναλωτή, στοιχείο με βάση το οποίο διαμορφώνεται η μέτρηση των καταναλωτικών δαπανών, ενισχύθηκαν κατά 0,2% τον Ιανουάριο. Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, πρόκειται για την μέτρηση του πληθωρισμού που παρακολουθεί στενά η Federal Reserve.

Εν τω μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου στα συμβόλαια futures ξεπέρασε τα 52 δολ. το βαρέλι στην αγορά εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, καθώς εμμένει το κύμα κακοκαιρίας και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού.

Στο μέτωπο των εξαγορών, ολοκληρώθηκε η συμφωνία συγχώνευσης της Federated Department Stores με την May Department Stores, με την πρώτη να εξαγοράζει τη δεύτερη έναντι 17 δισ. δολ. σε ρευστό και μετοχές.

Εν τω μεταξύ, οι Mylan Laboratories και η King Pharmaceuticals ακύρωσαν τα σχέδια συγχώνευσης, αξίας 4 δισ. δολ., καθώς δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν στους όρους εξαγοράς.

Επενδυτικό ενδιαφέρον εκδηλώνεται για τίτλους ημιαγωγών, καθώς η Lehman Brothers αναβάθμισε τη σύστασή της για τον κλάδο σε ”θετική” από ”ουδέτερη”, ευελπιστώντας σε σταθερότερες θετικές προοπτικές στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 10.817,05 μονάδες με απώλειες 0,23%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινείται καθοδικά κατά 0,26%, στις 2.059,54 μονάδες και ο S&P 500 υποχωρεί κατά 0,20%, στις 1.208,79 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, οριακές μεταβολές παρουσιάζουν και οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές, με τον δείκτη FTSE 100 του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου να σημειώνει απώλειες 0,14% στις 4.999,60 μονάδες, τον γαλλικό δείκτη CAC 40 να παραμένει αμετάβλητος στις 4.034,41 μονάδες και τον δείκτη Dax του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης να διαμορφώνεται στις 4.354,08 μονάδες με κέρδη 0,10%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v