ΗΠΑ: ”Στην υγιέστερη φάση του” ο τραπεζικός κλάδος

Ο αμερικανικός τραπεζικός κλάδος θα συνεχίσει να ενοποιείται εφέτος, δημιουργώντας μεγαλύτερα ιδρύματα, αλλά θα ευημερήσουν και οι μικρότερες τράπεζες, σύμφωνα με τον Don Powell, πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Επιχείρησης Ασφάλισης Καταθέσεων.

του David Wells στη Νέα Υόρκη

Ο αμερικανικός τραπεζικός κλάδος θα συνεχίσει να ενοποιείται εφέτος, δημιουργώντας μεγαλύτερα ιδρύματα, αλλά θα ευημερήσουν και οι μικρότερες τράπεζες, σύμφωνα με τον Don Powell, πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Επιχείρησης Ασφάλισης Καταθέσεων (Federal Deposit Insurance Corporation).

”Δεν είμαι απαισιόδοξος για τις μικρότερες περιφερειακές τράπεζες” δήλωσε ο κ. Powell σε συνέντευξή του στους Financial Times. ”Όλες διακατέχονται από θετικά θεμελιώδη μεγέθη”.

Ο κ. Powell τόνισε πως είναι πεπεισμένος για τις προοπτικές των 9.000 τραπεζικών ιδρυμάτων στη χώρα και ότι δεν θα αντιταχθεί σε μια πρόταση μείωσης ή άρσης του ομοσπονδιακού περιορισμού για δέσμευση καταθέσεων, που βρίσκεται στο 10%.

Η Bank of America είναι η μοναδική τράπεζα των ΗΠΑ που έχει ποσοστό πλέον του 10% των αμερικανικών καταθέσεων, αλλά οι JPMorgan Chase, Citigroup, Wachovia και ορισμένες ακόμη θα μπορούσαν να ενισχύσουν τα μερίδιά τους εάν προχωρήσουν σε εξαγορές.

Ο κ. Powell, πρώην τραπεζίτης και ο ίδιος στο Δυτικό Τέξας με μεγάλη εμπειρία στις συγχωνεύσεις, δήλωσε πως δεν φοβάται το ενδεχόμενο, οι μεγάλες τράπεζες να γίνουν μεγαλύτερες, εν μέρει επειδή πιστεύει στις ελεύθερες αγορές αλλά επίσης, επειδή δεν θυμάται ποτέ, τον τραπεζικό κλάδο στις ΗΠΑ ”να είναι υγιέστερος”.

”Οι τράπεζες στις ΗΠΑ κάνουν εδώ και καιρό αυτά που ζητά η Νομοθεσία Sarbanes-Oxley και αυτό λειτούργησε θετικά για αυτές”, επεσήμανε, αναφερόμενος στο ξεκαθάρισμα του αμερικανικού τραπεζικού κλάδου μετά την κρίση που είχε ξεσπάσει αναφορικά με τις καταθέσεις και τον δανεισμό στον κλάδο, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80.

Τα στελέχη δημιούργησαν τραπεζικά ιδρύματα, ικανά στη διαχείριση κινδύνου και ”έχουν προχωρήσει σε διασπορά των εσόδων και των ισολογισμών, ενώ έχουν βοηθήσει και τα χαμηλά επιτόκια”.

Η αμερικανική κυβέρνηση είχε συστήσει την Federal Deposit Insurance Corporation αντιδρώντας στις πολλές τραπεζικές χρεοκοπίες της δεκαετίας του ’20 και των αρχών της δεκαετίας του ’30. Η FDIC δεν λαμβάνει επιχορήγηση από την κυβέρνηση. Χρηματοδοτείται από τα ποσά που καταβάλουν οι τράπεζες για την ασφάλιση των καταθέσεων και από τα κέρδη από επενδύσεις σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα. Η FDΙC ασφαλίζει καταθέσεις πλέον των 3.000 δισ. δολ.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v