Soros και Buffet σαρώνουν μετοχές καλωδιακής

Όταν ο Warren Buffet και ο George Soros, οι δισεκατομμυριούχοι διαχειριστές κεφαλαίων, αποκαλύπτουν μεγάλες επενδύσεις στον ίδιο κλάδο, την ίδια ημέρα, η Wall Street σίγουρα το προσέχει. Τι ωθεί τους δύο δισεκατομμυριούχους σε σημαντική ενίσχυση της συμμετοχής τους στον κλάδο της καλωδιακής τηλεόρασης;

του Kevin Allison στη Νέα Υόρκη

Όταν ο Warren Buffet και ο George Soros, οι δισεκατομμυριούχοι διαχειριστές κεφαλαίων, αποκαλύπτουν μεγάλες επενδύσεις στον ίδιο κλάδο, την ίδια ημέρα, η Wall Street σίγουρα το προσέχει.

Η Berkshire Hathaway του Warren Buffet διπλασίασε το μερίδιό της στην Comcast, τη μεγαλύτερη εταιρία καλωδιακής τηλεόρασης στις ΗΠΑ, και ενίσχυσε τη συμμετοχή της στα 10 εκατ. μετοχές αξίας περίπου 328 εκατ. δολ. Την ίδια ημέρα, ο κ. Soros αγόρασε μετοχές του βασικού ανταγωνιστή της Comcast, της Time Warner, αξίας 50 εκατ. δολ.

Οι επενδύσεις λαμβάνουν χώρα σε μια χρονική στιγμή τεχνολογικής σύγκλισης στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο, με τις νέες τεχνολογίες όπως τα ευρυζωνικά δίκτυα και την ιντερνετική τηλεφωνία να οδηγούν τις εταιρίες τηλεφωνίας και καλωδιακής τηλεόρασης σε ”κονταροχτυπήματα” για τα μερίδια αγοράς.

Οι επιχειρήσεις καλωδιακής τηλεόρασης κινήθηκαν επιθετικά για μερίδια αγοράς στην αγορά υπεραστικής τηλεφωνίας. Εν τω μεταξύ, οι τηλεπικοινωνιακές εταιρίες όπως η SBC Communications σήκωσαν το γάντι της μονομαχίας, επενδύοντας δισεκατομμύρια στην προσπάθειά τους να προσφέρουν περιεχόμενα τηλεόρασης και video μαζί με τις υπηρεσίες ”γρήγορου” internet και υπεραστικής τηλεφωνίας.

Αν και πολλοί αναλυτές αντιμετωπίζουν την ταύτιση των επενδύσεων των κ. Soros και Buffett ως ”καμπανάκι” για τις προοπτικές των εταιριών καλωδιακής τηλεόρασης, ορισμένοι προειδοποιούν ότι η μάχη για τις τηλεφωνικές γραμμές και τις τηλεοράσεις των ΗΠΑ απέχει πολύ από το να θεωρείται ολοκληρωμένη.

Οι μετοχές των ομίλων τηλεόρασης δεν κατέγραψαν καλές αποδόσεις πέρυσι. Ο σχετικός κλαδικός δείκτης του S&P 500 υποχωρούσε πλέον του 25% στο πρώτο εννεάμηνο του έτους, ενώ οι τηλεπικοινωνίες κατέγραφαν οριακά κέρδη στην ίδια περίοδο. Αν και οι δυο κλάδοι επωφελήθηκαν από το ράλι που ενίσχυσε το αμερικανικό χρηματιστήριο στα τέλη Οκτωβρίου και τις αρχές Νοεμβρίου, οι μετοχές του τηλεοπτικού κλάδου ολοκλήρωσαν το έτος με απώλειες 14%, ενώ ο κλαδικός δείκτης τηλεπικοινωνιών του S&P 500 κατέγραψε οριακά κέρδη.

Με την έλευση του νέου έτους, τα πράγματα άλλαξαν. Οι μετοχές των τηλεοπτικών ομίλων παρέμειναν σταθερές, ενώ η αγορά υποχώρησε από τα ανώτατα επίπεδα στα οποία βρισκόταν. Όμως οι μετοχές των τηλεπικοινωνιών έχουν σημειώσει σημαντικές απώλειες παρά το κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων στον κλάδο.

Ο Craig Moffett, αναλυτής της Sanford Bernstein, επισημαίνει ότι η επιφυλακτικότητα των επενδυτών για τον τηλεπικοινωνιακό κλάδο είναι δικαιολογημένη. ”Είναι αδύνατο να μην απορήσεις με μια επιχειρηματική στρατηγική, σύμφωνα με την οποία εισβάλλεις αργά σε μια ώριμη αγορά και ξεκινάς με ανταγωνιστικό μειονέκτημα κόστους”, επισημαίνει.

Ένα από τα προβλήματα είναι ότι οι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι θα πρέπει να πληρώσουν για να έχουν τηλεοπτική εικόνα, ακόμη και στους ανταγωνιστές τους της καλωδιακής τηλεόρασης, όπως την Time Warner.

Από την άλλη, οι όμιλοι καλωδιακής τηλεόρασης κινούνται προς μια αγορά όπου τα περιθώρια είναι υψηλότερα και όπου η ιντερνετική τεχνολογία τους προσφέρει τιμολογιακό πλεονέκτημα.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v