Το πετρέλαιο ”άναψε” τη Wall

Με κέρδη ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η Wall Street, η οποία ενισχύθηκε από την άνοδο μετοχών όπως η Exxon Mobil, με τους επενδυτές να αποτιμούν πιο θετικά την κίνηση του πετρελαίου και τις απογευματινές πιέσεις να μειώνονται. Πτώση σε Λονδίνο και Φρανκφούρτη, οριακά σε θετικό έδαφος το Παρίσι.

Με κέρδη ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η Wall Street, η οποία ενισχύθηκε από την άνοδο μετοχών όπως η Exxon Mobil, με τους επενδυτές να αποτιμούν πιο θετικά την κίνηση του πετρελαίου και τις απογευματινές πιέσεις να μειώνονται. Πτώση σε Λονδίνο και Φρανκφούρτη, οριακά σε θετικό έδαφος το Παρίσι.

Οι αιτήσεις για νέα επιδόματα ανεργίας που συμπληρώθηκαν την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 19 Φεβρουαρίου και ανήλθαν σε 312.000 έναντι 302.000 την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά και η ανακοίνωση ότι οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών τον Ιανουάριο σημείωσαν υποχώρηση κατά 0,9%, πίεσαν την αγορά νωρίς το απόγευμα.

Παράλληλα, πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές εταιριών του Διαδικτύου με τις εταιρίες Google Inc. και Yahoo! Inc. να οδηγούν την πτώση, μετά από έκθεση της PwC, που έδειξε επιβράδυνση των παγκόσμιων δαπανών online διαφήμισης στο τέταρτο τρίμηνο.

Υποχώρηση σημείωσαν οι μετοχές των εταιριών λιανικού εμπορίου, Home Depot και Wal-Mart, λόγω των ανησυχιών ότι η αύξηση των τιμών του πετρελαίου θα περικόψει τις δαπάνες των καταναλωτών για άλλα αγαθά.

Πτώση σημείωσε και η μετοχή της Viacom Inc.. Η Νο3 εταιρία μέσων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας των ΗΠΑ εμφάνιζε ζημίες της τάξης των 18,4 δισ. δολαρίων στο τέταρτο τρίμηνο, εξαιτίας του κόστους υποβάθμισης της αξίας ενεργητικού των επιχειρήσεων ραδιοφωνικών μεταδόσεων και εξωτερικής διαφήμισης.

Αντιθέτως, κέρδη αποκόμισε η μετοχή της Safeway Inc. η οποία ανακοίνωσε ότι κατά το τέταρτο τρίμηνο πέρασε στην κερδοφορία. Ειδικότερα, η εταιρία εμφάνισε καθαρά κέρδη 45 σεντς ανά μετοχή, έναντι απωλειών ύψους 695,9 εκατ. δολαρίων ή 1,57 δολαρίων κατά το προηγούμενο έτος.

Ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για τη μετοχή της Boeing, μετά την ανακοίνωση της ιρλανδικής αεροπορικής εταιρίας Ryanair σχετικά με την παραγγελία ενός αεροσκάφους 140 Boeing 737-800.

Στις μετοχές του Dow που σημείωσαν κέρδη και εκείνες των Caterpillar και Altria.

Στους κερδισμένους και ο τίτλος της εταιρίας TiVo, μετά τις φήμες περί πιθανής εξαγοράς της, με την Apple Computers, η οποία φέρεται ως υποψήφιος αγοραστής, να αποκομίζει επίσης κέρδη.

Μετά τις απώλειες προηγούμενων συνεδριάσεων, θετικά κινήθηκε σήμερα η μετοχή της Qwest Communications η οποία θα υποβάλει νέα βελτιωμένη προσφορά για την εξαγορά της εταιρίας MCI Inc.

Το δικαίωμα του ΟΤΕ ενισχύθηκε 3,21%, στα 9,96 δολάρια, ενώ το ADR της Εθνικής εμφάνισε άνοδο 6,58%, στα 7,77 δολάρια. Κέρδη 1,48% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 26,05 δολάρια.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,70% στις 10.748 μονάδες, ο Nasdaq διαμορφώθηκε στις 2.051 μονάδες, με κέρδη 1,01%, ενώ ο S&P 500 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 1.200 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο κατά 0,79%.

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,33% στις 4.972,10 μονάδες, ενώ στην Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε μικρή πτώση 0,15% και διαμορφώθηκε στις 4.304,29 μονάδες. Mε οριακή μεταβολή +0,01%, στις 3.977,67 μονάδες ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στο Παρίσι ο CAC 40.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v