Το δολάριο ανεβαίνει στο τρένο για Σεούλ

Η τριλογία των ανατροπών έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Οι μετοχές υποχωρούσαν τον Ιανουάριο αλλά πλέον ενισχύονται, οι αποδόσεις των ομολόγων υποχωρούσαν τις πρώτες εβδομάδες του έτους, αλλά έκτοτε έχουν ενισχυθεί. Τώρα και το δολάριο φαίνεται να χάνει τη δυναμική του. Όμως, τελικά, πότε χαίρονται οι επενδυτές, όταν ανεβαίνει ή όταν υποχωρεί; Σχολιάζει ο Philip Coggan.

του Philip Coggan, συντάκτη επενδύσεων των FT

Η τριλογία των ανατροπών έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Οι μετοχές υποχωρούσαν τον Ιανουάριο αλλά πλέον ενισχύονται, οι αποδόσεις των ομολόγων υποχωρούσαν τις πρώτες εβδομάδες του έτους, αλλά έκτοτε έχουν ενισχυθεί. Τώρα και το δολάριο φαίνεται να χάνει τη δυναμική του.

Αυτό που πυροδότησε την τελευταία κίνηση του νομίσματος φαίνεται πως είναι μια δήλωση από την κεντρική τράπεζα της Νότιας Κορέας, ότι σχεδιάσει να προχωρήσει σε διασπορά των αποθεματικών της σε μια ευρύτερη γκάμα ξένων νομισμάτων. Η προθυμία των ασιατικών κεντρικών τραπεζών να αγοράζουν αμερικανικά χρεόγραφα θεωρείται ένα σημαντικό στήριγμα για το δολάριο.

Οι Κορεάτες φαινόταν ήδη πιο πρόθυμοι από τις περισσότερες ασιατικές χώρες στο να αφήσουν το νόμισμά τους να ανατιμηθεί έναντι του αμερικανικού. Κάποια στιγμή εντός της εβδομάδας ”σκαρφάλωσε” στα υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 1997. Μια ενδεχόμενη διασπορά των αποθεμάτων συναλλάγματος θα δυσκολέψει τον έλεγχο της ισοτιμίας του κορεατικού νομίσματος έναντι του δολαρίου από την κεντρική τράπεζα της χώρας.

Η δυναμική του αμερικανικού νομίσματος στις πρώτες εβδομάδες του έτους οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων: Την αύξηση της διαφοράς αποδόσεων με τα χρεόγραφα της ευρωζώνης, την ισχυρή εμπιστοσύνη στις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας, καθώς και τις αναφορές του Alan Greenspan, προέδρου της Federal Reserve, ότι το εμπορικό έλλειμμα θα τεθεί υπό έλεγχο.

Ωστόσο, ο βασικός παράγοντας ήταν αδιαμφισβήτητα τα επενδυτικά στοιχήματα για υποχώρηση του δολαρίου, που είχαν τεθεί εντός του 2004. Με την ανοδική κίνηση της ισοτιμίας, οι ”αρκούδες” έπρεπε να μειώσουν τις ζημιές τους.

Τελικά, ο κόσμος είναι πιο ευτυχισμένος όταν το δολάριο ανεβαίνει ή όταν υποχωρεί; Τα hedge funds είναι σίγουρα πιο ευχαριστημένα με πτωτική κίνηση. Δεν σημείωσαν τις επιθυμητές αποδόσεις τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, όπως δεν είχαν καταγράψει αποδόσεις και πέρυσι τον Απρίλιο και το Μάιο, μια ακόμη περίοδο δυνατού δολαρίου. Αυτό ενδέχεται να οφείλεται στη φυσική τάση τους να δανείζονται σε δολάρια ή διότι έχουν ”στοιχηματίσει” εναντίον της αμερικανικής ισοτιμίας.

Οι αμερικανικές αρχές και οι αμερικανικές βιομηχανίες θα χαρούν. Όμως οι κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης θα ανησυχήσουν ότι η ισοτιμία τους θα πιεστεί πάλι ανοδικά στα επίπεδα των 1,35 δολ. Με την ανάπτυξη του ΑΕΠ να εμφανίζεται αδύναμη στο τέταρτο τρίμηνο, χάρη στη Γερμανία, και με καμία ένδειξη δράσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις είναι μια περαιτέρω απώλεια ανταγωνιστικότητας.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v