Το δολάριο πιέζει τη Wall Street

Η νέα διολίσθηση του αμερικανικού νομίσματος σε συνδυασμό με την σημαντική ενίσχυση των πετρελαϊκών τιμών ασκούν πιέσεις στις μετοχές της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς, παρά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Home Depot που ευθυγραμμίστηκαν με τις προσδοκίες των αναλυτών.

Η νέα διολίσθηση του αμερικανικού νομίσματος σε συνδυασμό με την σημαντική ενίσχυση των πετρελαϊκών τιμών ασκούν πιέσεις στις μετοχές της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς, παρά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Home Depot που ευθυγραμμίστηκαν με τις προσδοκίες των αναλυτών.

Το δολάριο υποχωρεί πλέον του 1% στην διατραπεζική αγορά συναλλάγματος έναντι του ευρώ, εξέλιξη που οι αναλυτές αποδίδουν σε τεχνικά αίτια. Ωστόσο, οι traders συναλλάγματος ”τρόμαξαν” με τις ανακοινώσεις ασιατικών κεντρικών τραπεζών ότι απομακρύνονται από το δολάριο, γεγονός που προκάλεσε μαζικές πωλήσεις του αμερικανικού νομίσματος. Η ισοτιμία έναντι του ευρώ διαμορφώνεται στα 1,3215 δολ. ενώ υποχωρεί και έναντι του ιαπωνικού νομίσματος κατά 1,5% στα 103,88 γεν.

Οι πωλήσεις στο δολάριο ”ευθυγραμμίζονται με την τρέχουσα τάση διασποράς των αποθεματικών των κεντρικών τραπεζών” εξηγεί ο Gary Noone, αναλυτής ισοτιμιών της Informa.

Εν τω μεταξύ, η νέα αναρρίχηση των πετρελαϊκών τιμών στα επίπεδα των 49 δολ. το βαρέλι, που αποδίδεται από τους αναλυτές στην κακοκαιρία και την επιστροφή των κερδοσκοπικών κεφαλαίων, ενισχύουν τη νευρικότητα στην αμερικανική αγορά.

Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων τριμήνου, η Home Depot, η οποία συμμετέχει στο βιομηχανικό δείκτη Dow Jones, ανακοίνωσε αποτελέσματα τριμήνου που ευθυγραμμίζονται με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Οι πωλήσεις της εταιρίας στεγαστικών βελτιώσεων ενισχύθηκαν κατά 11,2% στα 16,8 δισ. δολ. με ενίσχυση των κερδών ανά μετοχή κατά 11,9% στα 47 σεντς. Η Home Depot ανακοίνωσε προσδοκίες περαιτέρω ενίσχυσης των πωλήσεων κατά 9-12% στην τρέχουσα χρήση.

Η διαφημιστική εταιρία Omnicom ανακοίνωσε κερδοφορία που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ειδικότερα, η εταιρία ανακοίνωσε κέρδη τετάρτου τριμήνου της τάξεως των 236,5 εκ. δολ. ή 1,28 δολ. ανά μετοχή έναντι εκτιμήσεων για 1,25 δολ. και 1,12 δολ. που είχε αποφέρει στο αντίστοιχο τρίμηνο της προηγούμενης χρήσης.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 10.744,05 μονάδες με απώλειες 0,38%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινείται πτωτικά κατά 0,70%, στις 2.044,54 μονάδες και ο S&P 500 υποχωρεί κατά 0,36%, στις 1.197,79 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, πτωτικές τάσεις επικρατούν και στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές, με τον δείκτη FTSE 100 του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου να σημειώνει απώλειες 0,84% στις 5.018,60 μονάδες, τον γαλλικό δείκτη CAC 40 να υποχωρεί κατά 0,78% στις 3.991,41 μονάδες και τον δείκτη Dax του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης να διαμορφώνεται στις 4.314,08 μονάδες με απώλειες 0,89%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v