Τζορτζ Σόρος: Το πετρέλαιο ”φταίει” για το δολάριο

Η μετατροπή εσόδων των εξαγωγέων πετρελαίου Μέσης Ανατολής και Ρωσίας από δολάρια σε ευρώ ευθύνεται για την αδυναμία του αμερικανικού νομίσματος και τυχόν νέα αύξηση στις τιμές πετρελαίου θα επιτείνει τις πιέσεις, δήλωσε ο Τζορτζ Σόρος.

Τζορτζ Σόρος: Το πετρέλαιο ”φταίει” για το δολάριο
Οι κινήσεις των εξαγωγέων πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή και τη Ρωσία προς την κατεύθυνση μετατροπής τμήματος των εσόδων τους από δολάρια σε ευρώ ευθύνονται για την αδυναμία του αμερικανικού νομίσματος και τυχόν νέα αύξηση στις τιμές πετρελαίου θα επιτείνει τις πιέσεις, δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος.

Σε ομιλία του κατά τη διάρκεια του Οικονομικού Φόρουμ της Τζέντα, ο ”γκουρού” των επενδύσεων δήλωσε ότι η πτώση του δολαρίου θα βοηθήσει τη μείωση των ελλειμμάτων στα ισοζύγια εμπορίου και τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ, αλλά προειδοποίησε ότι εάν το νόμισμα υποχωρήσει κάτω από ένα συγκεκριμένο ”φράγμα,” θα προκληθεί σοβαρή αναταραχή στις αγορές.

Ο Σόρος δεν προσδιόρισε σε ποιο σημείο βρίσκεται το εν λόγω ”φράγμα”. Δεν σχολίασε επίσης εκτεταμένα το γεγονός ότι το κόστος του μακροπρόθεσμου δανεισμού έχει μειωθεί παρά την αύξηση στα βραχυπρόθεσμα επιτόκια, μια εξέλιξη την οποία και ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ Αλαν Γκρίνσπαν δήλωσε ότι είναι ”δύσκολο να εξηγήσει”.

Η μείωση της απόκλισης στην ψαλίδα των αποδόσεων συνήθως υποδεικνύει επιβράδυνση της οικονομίας, αλλά δεν γνωρίζω τι συμβαίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση, δήλωσε ο μεγαλοεπενδυτής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v