Κράτησε τις 10.800 ο Dow

Με μικτά πρόσημα έκλεισε η Wall Street, σε μια συνεδρίαση στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η ”κατάθεση” στο Κονγκρέσο του επικεφαλής της FED, Aλ. Γκρίνσπαν, αναφορικά με την πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Πτώση σε Λονδίνο, Παρίσι, Φρανκφούρτη.

Με μικτά πρόσημα έκλεισε η Wall Street, σε μια συνεδρίαση στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η ”κατάθεση” στο Κονγκρέσο του επικεφαλής της FED, Aλ. Γκρίνσπαν, αναφορικά με την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Αναλυτικότερα ο αμερικανός τραπεζίτης τόνισε ότι η οικονομία των ΗΠΑ φαίνεται να αναπτύσσεται με σχετικά ικανοποιητικούς ρυθμούς το 2005. Παράλληλα, ο Aλ. Γκρίνσπαν δεν άφησε καμία αμφιβολία στην αγορά ότι η πολιτική αυξήσεων των επιτοκίων δεν θα ανακοπεί, όπως επισημαίνουν αναλυτές της αγοράς.

Εξάλλου, με κέρδη έκλεισε η μετοχή της Applied Materials, αφού η εταιρία κατέγραψε κέρδη και πωλήσεις α΄ οικονομικού τριμήνου υψηλότερα των προβλέψεων της αγοράς. Σε θετικό έδαφος βρέθηκε και η Coca Cola, με την εταιρία να σημειώνει κέρδη 46 σεντς ανά μετοχή και ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν κέρδη 40 σεντς ανά μετοχή.

Αντίθετα απώλειες κατέγραψε η μετοχή της Network Appliance, αφού οι πωλήσεις που σημείωσε η εταιρία το γ΄ τρίμηνο της οικονομικής της χρήσης δεν ικανοποίησαν την αγορά.

”Οι επενδυτές παρέμειναν στο περιθώριο της αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση”, σχολιάζουν Αμερικανοί traders, εκτιμώντας όμως πως έρχονται καλύτερες ημέρες, συμπέρασμα που εξάγεται και από τις σημαντικές εισροές στα μετοχικά αμοιβαία, συμπληρώνουν.

Στο μεταξύ οι δηλώσεις Γκρίνσπαν δεν άφησαν ανεπηρέαστα και τα ομόλογα η τιμή των οποίων κατέγραψε πτώση. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς διαμορφώθηκε περίπου στο 4,16%, ενώ την προηγούμενη Παρασκευή ανήρχετο σε περίπου 3,98%.

Στα μακροοικονομικά νέα, αύξηση 4,7% σημείωσαν οι νέες κατοικίες Ιανουαρίου, διαμορφούμενες στα 2,15 εκατομμύρια, μέγεθος που αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη αύξηση της κατασκευαστικής δραστηριότητας τα τελευταία 21 έτη. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για πτώση των νέων κατοικιών σε 1,9 εκατ., έναντι 2,04 εκατομμύρια το Δεκέμβριο.

Εξάλλου, αμετάβλητη παρέμεινε η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο έναντι των επιπέδων του Δεκεμβρίου. Οι αναλυτές εκτιμούσαν αύξηση κατά 0,3%.

Στις 10.834 μονάδες υποχώρησε ο Dow Jones, με οριακές απώλειες 0,02%, ενώ πτώση 0,09% σημείωσε ο Nasdaq, στις 2.087 μονάδες. Κέρδη 0,02% για τον S&P, στις 1.210 μονάδες.

To δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας κέρδισε 3,18%, στα 7,13 δολάρια, ενώ το ADR του ΟΤΕ ενισχύθηκε 2,46%, στα 9,18 δολάρια. Κέρδη 1,75% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 25,59 δολάρια.

Εν τω μεταξύ, στις 5.053 μονάδες ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο FTSE 100, με απώλειες 0,11%, ενώ πτώση 0,76% κατέγραψε ο Dax, στις 4.368 μονάδες. Στις 4.009 μονάδες υποχώρησε ο Cac, με απώλειες 0,53%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v