Κέρδη στη Wall με τα βλέμματα στον Α. Γκρίνσπαν

Με κέρδη ολοκλήρωσε τη σημερινή συνεδρίαση η Wall Street, καθώς ο Dow Jones παρέμεινε πάνω από το όριο των 10.800 μονάδων, ήτοι κοντά στα υψηλά 52 εβδομάδων, ενώ ο Nasdaq, παρά τη νευρικότητα αργά το απόγευμα, διατήρησε τα κέρδη του. Άνοδος και στις ευρωπαϊκές αγορές.

Με κέρδη ολοκλήρωσε τη σημερινή συνεδρίαση η Wall Street, καθώς ο Dow Jones παρέμεινε πάνω από το όριο των 10.800 μονάδων, ήτοι κοντά στα υψηλά 52 εβδομάδων, ενώ ο Nasdaq, παρά τη νευρικότητα αργά το απόγευμα, διατήρησε τα κέρδη του.

Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα και οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές.

Το υψηλό 52 εβδομάδων για το Dow Jones έχει διαμορφωθεί στις 10.895 μονάδες, ενώ, αντίθετα, τα επίπεδα των 9.660 μονάδων αποτελούν τα χαμηλά 52 εβδομάδων.

Ωστόσο, δεν έλειψε και η επιφυλακτικότητα καθώς η αγορά αναμένει την εξαμηνιαία ομιλία του προέδρου της FED Άλαν Γκρίνσπαν για την οικονομία, στην αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου, την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Η υποχώρηση των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ κατά 0,3% τον Ιανουάριο θεωρήθηκε θετική για την αγορά, τόσο επειδή η επιβράδυνση ήταν μικρότερη από ότι αναμενόταν, όσο και επειδή η προηγούμενη μέτρηση θεωρείται έκτακτη, καθώς αφορούσε την εορταστική περίοδο, οπότε και οι λιανικές πωλήσεις εμφανίζονται παραδοσιακά αυξημένες.

Κινητικότητα εμφάνισαν οι μετοχές εταιριών του κλάδου λιανικών πωλήσεων με αιχμή του δόρατος την Circuit City Stores, μετά την ανακοίνωση για προσφορά εξαγοράς της προβληματικής εταιρίας από την Highfields Capital Management LP.

Κέρδη αποκόμισαν οι εταιρίες του Διαδικτύου Google και eBay, οδηγώντας υψηλότερα ολόκληρο τον κλάδο.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι μετοχές των εταιριών Comcast και Time Warner. Η Buffet’s Berkshire Hathaway Inc. διπλασίασε το ποσοστό της στην Comcast κατά το δ’ τρίμηνο, ενώ η Soros Fund Management LLC αγόρασε 2,6 εκατομμύρια μετοχές της Time Warner, αξίας 50,5 εκατ. δολαρίων.

Κέρδη για την Apple Computers, μετά την αναβάθμιση της τιμής-στόχου για τη μετοχή από τη Merrill Lynch στα 102 δολάρια, αλλά και για τις μετοχές των εταιριών Dell, Hewlett Packard και Gateway Inc. μετά την δημοσιοποίηση έρευνας της Gartner Inc. η οποία αναμένει αύξηση 9% στις παραγγελίες PC για το 2005.

Πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές της Deere & Co.. Η κατασκευάστρια γεωργικών μηχανημάτων προέβλεψε μείωση της παραγωγής κατά το τρέχον έτος. Πτώση και για την Molex Inc. η οποία ανακοίνωσε για το β’ τρίμηνο της χρήσης κέρδη ανά μετοχή στα 27 σεντς, έναντι των εκτιμήσεων των αναλυτών που έκαναν λόγο για κέρδη ανά μετοχή στα 30 σεντς.

Το δικαίωμα του ΟΤΕ ενισχύθηκε 1,70%, στα 8,97 δολάρια, ενώ το ADR της Εθνικής Τράπεζας σημείωσε άνοδο 4,53%, στα 6,92 δολάρια. Κέρδη 4,73% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 25,01 δολάρια.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones έκλεισε στις 10.837 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 0,43%, ο Nasdaq ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 2.089 μονάδες με κέρδη 0,30%, ενώ ο S&P 500 βρέθηκε στις 1.210 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,33%.

Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,34% στις 5.058,90 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη αποκόμισε κέρδη 0,36% και έκλεισε στις 4.402,03 μονάδες ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 4.030,45 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,46%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v