Η συμπεριφορά των μετόχων μετά το split

Τα μετοχικά split είναι η απλούστερη κίνηση που μπορεί να γίνει σε μια αγορά. Ωστόσο, έχουν αποτελέσει αντικείμενο διάφορων μελετών για το, γιατί οι αγορές αντιδρούν στα split όπως αντιδρούν. Μια από αυτές καταλήγει στο ποσοστό ενίσχυσης των συναλλαγών και την βραχυπρόθεσμη υπεραπόδοση των μετοχών μετά το split.

του Stephen Schurr

Όταν οι επιχειρήσεις κάνουν split στις μετοχές τους, όπως έκανε η Apple την προηγούμενη Παρασκευή, προσπαθούν να καταστήσουν τα ”χαρτιά” τους ελκυστικότερα στον μικροεπενδυτή.

Η ανωτέρω πρόταση αποτελεί μια λιγότερο κομψή απόδοση, εργασίας που εκπόνησαν καθηγητές του Yale και του UCLA το Μάρτιο του 2004, με τίτλο ”Οι επιπτώσεις των μετοχικών split”. Η εργασία ανακάλυψε ότι οι ”λιγότερο εκλεπτυσμένοι” μεμονωμένοι επενδυτές, ”αυξάνουν τις συναλλαγές στις μετοχές που έχει γίνει το split σε ποσοστό πλέον του 50% και αυξάνουν σε αξιοσημείωτο βαθμό και τη συχνότητα των εντολών αγοράς. Στον αντίποδα, οι επαγγελματίες traders μειώνουν τόσο τη συνολική ροή εντολών, όσο και τον λόγο εντολών αγορών προς εντολές πώλησης”.

Εάν αυτό αληθεύει, μπορούμε να περιμένουμε ότι οι μικροεπενδυτές αλλά και οι traders που στοχεύουν στο κέρδος από τις κινήσεις τους, θα σχηματίσουν ουρά για να αγοράσουν μετοχές της EBay, μιας ακόμη από τις αγαπημένες μετοχές τεχνολογίας των επενδυτών, η οποία φέρεται ως μεγαλύτερη υποψήφια για split.

Τα μετοχικά split είναι η απλούστερη κίνηση που μπορεί να γίνει σε μια αγορά. Ωστόσο, έχουν αποτελέσει αντικείμενο διάφορων μελετών για το, γιατί οι αγορές αντιδρούν στα split όπως αντιδρούν. Οι πραγματικές επιπτώσεις των split είναι ελάχιστες. Σε ένα split 2 προς 1, όπως της Apple, η εταιρία μειώνει την τιμή της μετοχής κατά το ήμισυ και σε αντάλλαγμα, δίνει στους επενδυτές μια ακόμη μετοχή για κάθε μετοχή που έχουν. Δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφορά στην αξία των τοποθετήσεων ενός επενδυτή.

Αυτό που πετυχαίνουν τα μετοχικά split είναι να ενθαρρύνουν τους μικροεπενδυτές να αγοράσουν σε μια χαμηλότερη τιμή -σχεδόν 40 δολ. για την Apple έναντι 80 δολ. Φαίνεται φθηνότερη, αν και ο δείκτης Ρ/Ε παραμένει απαράλλαχτος. Το κόστος συναλλαγών ενδέχεται να είναι υψηλότερο γιατί συχνά συνδέεται με τον αριθμό των μετοχών που έγινε η πράξη.

Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, οι επενδυτές των μετοχών που έγινε split ενδέχεται να αμειφθούν. Μια έρευνα διαπίστωσε ότι οι μετοχές που έκαναν split υπεραπέδωσαν έναντι του S&P 500 κατά 7,94% στο αμέσως επόμενο 12μηνο, με υπεραπόδοση της τάξεως του 3,38% στις πέντε ημέρες μετά την ανακοίνωση του split. Ωστόσο, οι αποδόσεις ήταν χειρότερες έναντι του S&P 500 κατά την περίοδο 2-5 ετών μετά το split.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v