Ανησυχίες στη Wall από το χτύπημα στο Ιράν

Ήπια πτωτική τάση εκδηλώνεται στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, γεγονός που αποδίδεται τόσο στις δυσάρεστες μακροοικονομικές εξελίξεις στην Ιαπωνία, όσο και στις ανησυχίες των επενδυτών για νέο κρούσμα βίας στην Μέση Ανατολή, με το πετρέλαιο να αντιδρά ανοδικά.

Ήπια πτωτική τάση εκδηλώνεται στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, γεγονός που αποδίδεται τόσο στις δυσάρεστες μακροοικονομικές εξελίξεις στην Ιαπωνία, όσο και στις ανησυχίες των επενδυτών για νέο κρούσμα βίας στην Μέση Ανατολή, με το πετρέλαιο να αντιδρά ανοδικά.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, έκρηξη από χτύπημα άγνωστου μέχρι στιγμής αεροσκάφους πραγματοποιήθηκε το πρωί στην πόλη Dailam, της περιφέρειας Bushehr του Ιράν. Επισημαίνεται ότι η πόλη αυτή φιλοξενεί τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας.

Η τιμή του πετρελαίου αντιδρά ανοδικά στην είδηση, με την τιμή του ”μαύρου χρυσού” να διαμορφώνεται στα 47,70 δολάρια στο ενεργό συμβόλαιο future στη Νέα Υόρκη.

Σε γενικές γραμμές, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι επενδυτές θα τηρήσουν στάση αναμονής μέχρι την ομιλία του προέδρου της Federal Reserve, Alan Greenspan, ενώπιον του Κογκρέσου αργότερα στην ημέρα.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση, η ιαπωνική οικονομία βυθίστηκε αναπάντεχα σε ύφεση κατά το δ΄ τρίμηνο 2004 για τέταρτη φορά σε 13 χρόνια, καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν και οι εξαγωγές επιβραδύνθηκαν. Το ΑΕΠ της ιαπωνικής οικονομίας συρρικνώθηκε κατά 0,5% σε ετήσια βάση στο τρίμηνο έως τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου του Τόκιο.

Στις μακροοικονομικές εξελίξεις της ημέρας, σημειώθηκε αναπάντεχη ενίσχυση της στεγαστικής αγοράς, με 2.159.000 νέες κατοικίες τον Ιανουάριο, ενώ η βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο παρέμεινε απαράλλαχτη σε σχέση με τα επίπεδα του Δεκεμβρίου.

Οι μετοχές του φαρμακευτικού κλάδου αναμένεται να τεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης, καθώς οι επενδυτές αναμένουν εντός των επόμενων ημερών τις αποφάσεις της επιτροπής FDA για την καταλληλότητα ή μη, διάφορων φαρμάκων των εταιριών Pfizer και Merck.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 10.805,05 μονάδες με απώλειες 0,30%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινείται πτωτικά κατά 0,33%, στις 2.082,54 μονάδες και ο S&P 500 υποχωρεί κατά 0,28%, στις 1.206,79 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, πτωτικές τάσεις επικρατούν και στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές, με τον δείκτη FTSE 100 του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου να σημειώνει απώλειες 0,25% στις 5.046,60 μονάδες, τον γαλλικό δείκτη CAC 40 να υποχωρεί κατά 0,66% στις 4.003,41 μονάδες και τον δείκτη Dax του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης να διαμορφώνεται στις 4.361,08 μονάδες με απώλειες 0,92%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v