Οριστικό διαζύγιο Fiat – GM ”αξίας” 1,55 δισ. ευρώ

Η Fiat θα λάβει 1,55 δισ. ευρώ από την General Motors για να επιλυθούν οι διαφορές τους στο ζήτημα της αποτυχημένης κοινοπραξίας τους στα αυτοκίνητα και ”θα αναζητήσει συνεταίρους σε συγκεκριμένους βιομηχανικούς χώρους.”

Οριστικό διαζύγιο Fiat – GM ”αξίας” 1,55 δισ. ευρώ
Η Fiat, που θα λάβει 1,55 δισ. ευρώ από την General Motors για να επιλυθούν οι διαφορές τους στο ζήτημα της αποτυχημένης κοινοπραξίας τους, ανακοίνωσε ότι θα αναζητήσει συνεταίρους σε συγκεκριμένους βιομηχανικούς χώρους για να στηρίξει την αυτοκινητοβιομηχανία της.

Η GM συμφώνησε να πληρώσει για να μην υποχρεωθεί να εξαγοράσει την μονάδα αυτοκινήτων τής μεγαλύτερης βιομηχανίας της Ιταλίας.

Οι δύο εταιρίες ανακοίνωσαν επίσης χθες ότι θα θέσουν τέλος στην πενταετή κοινοπραξία τους στην κατασκευή κινητήρων και εξαρτημάτων. Oι μετοχές της Fiat εκτινάχθηκαν έως 7,6% μετά την ανακοίνωση της είδησης.

”Μάθαμε πολλά για τις συνεργασίες τα τελευταία πέντε χρόνια,” δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Sergio Marchionne μετά την αναγγελία του συμβιβασμού. ”Στο μέλλον θα κάνουμε συνεργασίες με πολύ συγκεκριμένους στόχους,” πρόσθεσε ο ίδιος.

Η συμφωνία δίνει στην Fiat κάποιο χρόνο να προωθήσει την απαραίτητη αναδιοργάνωσής της. Για την General Motors, η συμφωνία απομακρύνει την απειλή να υποχρεωθεί να αναλάβει μια βιομηχανία που δεν έχει κέρδος από το 2000.

Η GM θα επιστρέψει στη Fiat το μερίδιο 10% που κατείχε στην Fiat Auto. Στο πλαίσιο της συμφωνίας η GM θα κρατήσει το μερίδιο 50% εργοστασίου κατασκευής βενζινοκίνητων κινητήρων στην Πολωνία και το δικαίωμα να χρησιμοποιεί την τεχνολογία diesel της Fiat.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v