Και η Ν. Κορέα ”αλλάζει” δολάρια

Σε μια νέα ένδειξη ότι η στήριξη στο δολάριο εξαφανίζεται γρήγορα, η Κεντρική Τράπεζα της Νοτίου Κορέας ανακοίνωσε ότι επιβάλλει αλλαγές στη σύνθεση των συναλλαγματικών της αποθεμάτων εις βάρος του δολαρίου.

Και η Ν. Κορέα ”αλλάζει” δολάρια
Σε μια νέα ένδειξη ότι η στήριξη στο δολάριο εξαφανίζεται γρήγορα, η Κεντρική Τράπεζα της Νοτίου Κορέας ανακοίνωσε ότι επιβάλλει αλλαγές στη σύνθεση των συναλλαγματικών της αποθεμάτων.

Το δολάριο αντέδρασε με πτώση στα χαμηλότερα επίπεδα μιας εβδομάδας έναντι του ευρώ και υποχώρησε έναντι του γεν και του κορεάτικου γουόν.

Η Κεντρική Τράπεζα, που κατέχει 200 δισ. δολάρια σε αποθέματα -από τα μεγαλύτερα αποθέματα στην κόσμο- ανακοίνωσε σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters ότι θα ”μετατρέψει τα νομίσματα στα οποία επενδύει”.

Αναλυτές εκτιμούν πως η ανακοίνωση τροφοδοτεί τις υποψίες ότι κι άλλοι οργανισμοί μειώνουν το άνοιγμά τους σε δολάρια. Ήδη η Ρωσία έχει ανακοινώσει ανάλογη ”στροφή”, ενώ ακούγονται έντονα φήμες ότι αλλαγές στα αποθέματά τους έχουν δρομολογήσει η Κίνα και εύπορα κράτη της Μέσης Ανατολής.

Σήμερα εξάλλου, λίγο μετά την ανακοίνωση της Νοτίου Κορέας, και η Κεντρική Τράπεζα του Μπαχρέιν, δήλωσε ότι διαβλέπει αναβαθμισμένο ρόλο για το ευρώ στα διεθνή συναλλαγματικά αποθέματα, καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία αρχίζει να αναπτύσσεται και να διαδραματίζει ισχυρότερο ρόλο στο διεθνές εμπόριο.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ν. Κορέας διαθέτει τα πέμπτα υψηλότερα αποθέματα αμερικανικών ομολόγων στον κόσμο, με 69 δισ. δολ. στο τέλος του περασμένου έτους. Τα μεγαλύτερα αποθέματα βρίσκονται στην Ιαπωνία (711,8 δισ. δολ.) και ακολουθούν η Κίνα και η Ταϊβάν, βάσει στοιχείων του Bloomberg.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v