Lex: Η τιμή του πετρελαίου

Οι κερδοσκόποι και η κακοκαιρία είναι οι πιο διάσημοι ”μπαμπούλες” στην πετρελαϊκή αγορά. Με την τιμή του αργού πετρελαίου να επαναπροσεγγίζει τα 50 δολ. το βαρέλι, και οι δυο λαμβάνουν το μερίδιο της προσοχής που τους αναλογεί.

Οι κερδοσκόποι και η κακοκαιρία είναι οι πιο διάσημοι ”μπαμπούλες” στην πετρελαϊκή αγορά. Με την τιμή του αργού πετρελαίου να επαναπροσεγγίζει τα 50 δολ. το βαρέλι, και οι δυο λαμβάνουν το μερίδιο της προσοχής που τους αναλογεί.

Ωστόσο, η επίδραση των κερδοσκόπων στην κίνηση των πετρελαϊκών τιμών σε υψηλότερα επίπεδα αποτελεί αντικείμενο υπερβολών. Το 2004, οι κερδοσκοπικές θέσεις long στην αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης της Νέας Υόρκης διαμορφώθηκαν σε ανώτατα επίπεδα το Μάρτιο.

Σε αντίθεση με τα όσα πιστεύονται, οι κερδοσκόποι πουλούσαν σε μια ανοδική αγορά που κράτησε σχεδόν για ολόκληρο το έτος. Στην πραγματικότητα, μέχρι το Δεκέμβριο, είχαν αλλάξει σε θέσεις short.

Η εμπλοκή των αμοιβαίων κεφαλαίων στην πετρελαϊκή αγορά είναι μια μακροχρόνια, παθητική σχέση. Οι επενδύσεις στον Δείκτη Εμπορευμάτων της Goldman Sachs, στον οποίο το ”ειδικό βάρος” του πετρελαίου είναι στο 43%, εκτινάχθηκαν εντός του 2004 στα 330 δισ. δολ. έως το τέλος του έτους. Η συντριπτική τους πλειοψηφία είναι παθητικοί επενδυτές, όπως συνταξιοδοτικά ταμεία, οι οποίοι ενδιαφέρονται περισσότερο για την διασπορά του χαρτοφυλακίου τους, παρά για την βραχυπρόθεσμη κίνηση της τιμής.

Οι επενδύσεις αυτού του τύπου δύσκολα θα μετακινηθούν λόγω της μεταβλητότητας στις τιμές που οφείλεται στις καιρικές συνθήκες, δεδομένης της οριακής σχέσης στην παγκόσμια ζήτηση και προσφορά του εμπορεύματος. Από τις αρχές του έτους, οι εκτιμήσεις για την παγκόσμια ζήτηση έχουν αναθεωρηθεί σε υψηλότερα επίπεδα και έχουν συρρικνωθεί οι εκτιμήσεις για την αύξηση της προσφοράς.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση θα αυξηθεί κατά 1,5 εκ. βαρέλια την ημέρα για το 2005, με την προσφορά εκτός των χωρών του OPEC να ενισχύεται κατά μόλις 0,9 εκ. βαρέλια ημερησίως. Βάσει αυτών των υποθέσεων, ο OPEC θα δυσκολευθεί να παράγει σημαντική επιπλέον προσφερόμενη ποσότητα.

Οι καιρικές συνθήκες και η εισροή κερδοσκοπικών κεφαλαίων μπορούν να έχουν συγκεκριμένες βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις. Ωστόσο, η υποβόσκουσα αιτία που η τιμή του πετρελαίου επιμένει σε τόσο υψηλά επίπεδα είναι ακριβώς η οριακή σχέση προσφοράς και ζήτησης.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v